Ahir dissabte es va fer la presentació oficial de la 168ª edició de la Fira de la Candelera de Molins de Rei. Instituïda per Isabel II l'any 1852 a petició d'un grup de grans propietaris i de l'Ajuntament de la vila, la Fira s'ha celebrat de manera ininterrompuda des d'aleshores. Sense abandonar els seus orígens agrícoles i ramaders, actualment la Fira de la Candelera és una de les fires multisectorials més importants del país.
L'edició d'enguany és la més gastronòmica de totes les celebrades fins ara, i una de les raons és, sense dubte, l'elecció del plat típic de la Fira, la Coradella, com el Plat Favorit dels Catalans l'any passat, segons els lectors de la revista Cuina. La Coradella és un plat potent i controvertit, típic de l'esmorzar dels traginers, elaborat a base de menuts de xai, i apareix ressenyada al Corpus del Patrimoni Culinari Català. És un plat que s'ha mantingut constant al llarg del 168 anys de vida de la Fira de la Candelera. Et pot agradar o no, però està clar que és el plat que identifica a Molins de Rei.
L'any passat, amb la intenció de popularitzar la Coradella, es va presentar la versió en embotit per poder-la degustar amb una textura més amena, que ofereix una gran varietat d’opcions alhora de cuinar-la i tastar-la. Aquest any, a banda de degustar-la als esmorzars de traginers que la majoria de bars i restaurants de la vila oferiran els dies de la Fira, també podreu comprar-la en versió embotit. A més,s'ha confeccionat un receptari on els restauradors de Molins de Rei proposen diferents opcions per gaudir d'aquest plat típic de la Candelera. La Fira també ha pensat en els més llaminers, i aquest any la Pastisseria Cardona ha elaborat la Coca de la Candelera, amb llardons i avellanes.
Quatre seran els espais de la Candelera gastronòmica: L'espai Alimentació, repartit per diversos carrers de la ciutat, on trobarem una gran varietat d'estands d'alimentació.
L'espai Restauració, a la plaça de l'1 d'octubre, amb un gran ventall d'oferta gastronòmica.
L'espai de Vins i Caves, a la plaça de la Llibertat, on es celebrarà la 39ª edició de la fira de vins més antiga de Catalunya, i que aquest any té com a DO convidada la de Costers del Segre. En aquest espai es realitzaran tasts i degustacions al llarg del cap de setmana.
I l'espai Cuines del Món, a la plaça Catalunya on s'instal·larà un espai de showcooking i es realitzaran Tastets Gastronòmics, amb cuiners de referència. La Fira aposta pel territori i estaran presents en els tastos espais com Collserola, amb Cuina 360.Pagesia de Collserola i el Parc Agrari del Baix Llobregat. També serà un espai que vol transmetre valors, per això també s'elaboraran receptes per a malats oncològics. No faltarà un espai per foodtrucks, amb propostes culinàries d'arreu del món.
Encara que la Fira de la Candelera es celebra el proper cap de setmana de l'1 al 3 de febrer, les activitats gastronòmiques comencen demà dilluns 28 a la Sala Gòtica, amb diferents tasts i maridatges al llarg de la setmana, com el tasts de cerveses guanyadores del Concurs Internacional Barcelona Beer Challenge, el tast i maridatge de vins i formatges guanyadors de l'edició 2018 de la Fira de Sant Ermengol o el tast de vins dels 7 paisatges de la DO convidada maridats amb productes típics de Lleida.
Aquest any s'han lliurat els premis a la Coradella Tradicional al Restaurant El Tast, amb un accèssit pel Bar Restaurant Tiana, i el premi a la Coradella d'Innovació a la Vermuteria El Pati. També s'ha concedit un premi al vi de la DO Costers del Segre que millor marida amb la Coradella Tradicional guanyadora, que s'ha endut el Tararot Negre del celler Carviresa.
Denominació d'Origen convidada, Costers del Segre
La DO Costers del Segre té una superfície de 3.977 hectàrees de vinya i es conreen vins de set paisatges diferents que tenen un origen comú, sòls pobres i un clima continental amb influència mediterrània. Els set paisatges són Artesa de Segre, amb els anomenats "vins de boira"; Urgell, la zona "d'història i tradició"; Garrigues, "la regió del vi i l'oli"; Pallars, "el vi del Pirineu"; Raimat, amb els seus "vins amb nom propi"; Segrià, "l'essència de Lleida" i Valls del Riu Corb, amb "els vins tocats per la marinada". Les vinyes es troben entre els 200 i 1.100 metres sobre el nivell del mar. L'elevat salt tèrmic estacional i diürn, propi del clima continental sec, ajuda a produir vins més aromàtics i estructurats.
El 80% de la producció de la regió forma part d'un programa pioner a l'estat espanyol que vetlla per les bones pràctiques medioambientals, l'aprofitament dels recursos naturals, el conreu sostenible de la vinya, el tractament de residus i la reutilizació de materials.