Quiche d'espinacs i cansalada amb base de moniato

M'agraden molt les quiche, especialment des de que faig la massa a casa. El gust a mantega de la massa és deliciós. A més és una recepta d'aprofitament, perquè pots fer la quiche amb quasi tot tipus de verdures i hortalisses que tinguis pel frigorífic, després l'afegeixes una mica de cansalada fumada o tonyina i tens preparat un dinar o un sopar en un moment. No obstant, s'ha de reconèixer que no és precisament una recepta lleugera. La massa de la quiche pórta farina i mantega i el farcit, ous i nata líquida. Per això, quan vaig trobar la recepta de la quiche d'espinacs, cansalada i formatge amb base de moniato (Spinach bacon cheese quiche with sweet potato crust) vaig decidir provar-la. Fer la base de la quiche amb moniato ratllat en lloc de farina i mantega rebaixa molt la ingesta de calories, i la fa més fàcil de pair. A més la textura també és més lleugera i un pèl dolça, cosa que contrasta molt bé amb el sabor salat del farcit. Us animeu a provar-la? Si és així, ja m'explicareu si us agradat.


Ingredients per la base:
  • 1 moniato gran ratllat
  • 1 clara d'ou
  • 1 cullerada de farina blanca
  • 3/4 culleradeta de sal
  • 1/4 de pebre negre mòlt
  • oli d'oliva verge extra
Ingredients pel farcit de la quiche:
  • 2 cebes gran tallades en rodanxes
  • 60-100 grams d'espinacs (la quantitat, al vostre gust)
  • 100 grams de cansalada fumada a tires
  • 3 ous sencers mitjans més un rovell
  • 1/4 tassa de llet semidesnatada
  • 150-200 grams de formatge (la quantitat, al vostre gust)
  • sal i pebre negre mòlt al gust
  • oli d'oliva verge extra
  • opcional, herbes aromàtiques

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.
Ratllem el moniato, el rentem sota l'aixeta amb aigua, l'escorrem i l'espremem amb les mans per eliminar l'excés d'aigua. En un bol, aboquem el moniato ratllat ben espremut i el mesclem amb la clara d'ou, la cullerada de farina i la sal i el pebre. Agafem una paella que pugui anar al forn, la greixem amb oli d'oliva i preparem la base de la quiche repartint per sobre el moniato ratllat, prement-lo amb les mans fins aconseguir una capa uniforme. Aquesta ha de cobrir part de la paret de la paella, un parell de centímetres, que després quedarà coberta amb el farcit de la quiche -vigileu que la base encongeix una mica amb la cocció-. Courem la base al forn uns 20-25 minuts fins que estigui daurada.

Mentrestant preparem el farcit de la quiche: en una altra paella cuinem la cansalada fins que estigui cruixent. La reservem i en la mateixa paella coem la ceba tallada en rodanxes, a foc suau, fins que transparenti. Aleshores afegim els espinacs i els saltegem per que deixin anar tota l'aigua. Quan la ceba i els espinacs s'hagin refredat una mica, els mesclem en un bol amb els ous, 3/4 parts del formatge ratllat, la sal i el pebre mòlt. Per últim, afegim la llet, la que sigui necessària per que tots els ingredients quedin integrats i sense que es quedi molt líquida. Aboquem la mescla sobre la base de moniato i repartim per sobre la resta de formatge ratllat.i les herbes aromàtiques. Enfornem a 185º uns 35 minuts i fins que el farcit hagi quallat i estigui daurat. Deixem reposar uns 5-10 minuts abans de servir.


Recepta adaptada del blog Recipe Runner.