Aquest projecte permet que persones i comerços desin els aliments que els sobren en neveres habilitades a l'efecte en la via pública, principalment, i a disposició de qualsevol persona que els vulgui aprofitar, independentment de la seva situació econòmica, perquè com diu n'Àlvaro Saiz, president i fundador de GBGE, "no hay nada más excluyente que hacer un proyecto solo para los excluídos". I és que al ser accessibles a qualsevol persones, les Neveres Solidàries deixen de ser exclusives per a persones sense recursos econòmics i són inclusives per a qualsevol persona que vulgui posar el seu granet de sorra contra el malbaratament alimentari i a favor de la conscienciació social sobre el valor dels aliments. Només cal recordar que al nostre país es malbarat un terç del menjar que es produeix, i en concret i pel que respecta a nosaltres, els consumidors, cada habitant llença cada any 34,9 kg d'aliments, segons dades de Som Gent de Profit.
A les Neveres Solidàries només es pot deixar el menjar que tu et menjaries. A Catalunya, l'Agència de Salut Pública ha confeccionat un catàleg amb un seguit de recomanacions sanitàries per vetllar pel seu bon funcionament. Són normes bàsiques, com que els aliments no poden estar caducats, no es poden deixar carn o ous crus, els aliments cuinats han de ser del dia i s'han d'especificar els seus ingredients i la data de l'elaboració, entre d'altres recomanacions. I un apunt important, el donant ha de procurar complir unes regles bàsiques respecte al menjar que diposita a les neveres, i el receptor també ha de tenir en compte un parell de regles bàsiques: endur-se'n només allò que vagi a consumir i tenir cura de les seves intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.
Segons l'Agència de Salut Pública, "les causes del malbaratament alimentari són diverses: racions massa grans, aparença poc atractiva, data de consum preferent propera o superada, embalatges deteriorats, entre d’altres. Aquests aliments que es llencen a les escombraries, en moltes ocasions, es poden consumir, tot i que no es poden comercialitzar. Una solució és portar a terme iniciatives i projectes de proximitat com el de la Nevera Solidària.
Oportunitats que comporta el fet de donar:
Solidaritat: es contribueix a la lluita contra el malbaratament d’aliments.
Estalvi: s’eliminen despeses directes de l’estoc i de transport a l’abocador.
Ecologia: es minimitza l’impacte mediambiental (una tona d’aliments destruïts produeix
4,5 tones de CO2).
Ètica: s’incrementa el valor social dels aliments, l’empresa, l’associació i les persones que
l’utilitzen.
Educació: moltes vegades diem als nens que el menjar no es llença, i aquest és un exemple
pràctic de gran valor per a les noves generacions".
Les Neveres Solidàries són una solució per donar sortida als excedents alimentaris, i així el que suposaria un residu per a una empresa o una persona esdevé un producte solidari, aprofitable
i autogestionat pels propis dipositants i receptors. Per tant, la nevera solidària és un contenidor net i
refrigerat d’aliments abandonats.
La primera nevera solidària es va instal.lar a Galdakao (Biscaia) l’any 2015.I a partir d’aquí s’han estès per Madrid, Barcelona, Sevilla, València...i han traspassat fronteres, arribant també a altres països com Colòmbia o el Marroc. A Catalunya hi han actualment 5 neveres solidàries.
A la pàgina de Neveras Solidarias trobareu tota la informació sobre aquest projecte, i com posar-lo en marxa en la vostra comunitat, així com el procediment per poder fer donació de neveres en bon estat, perquè així aquesta iniciativa es continuï estenent arreu.