Ingredients:
- 250g de Fesols de Santa Pau secs.
- 30g de bolets deshidratats al gust (moixernons, ceps, o una barreja).
- 125g de tomĂ quet ratllat.
- 1 pastanaga.
- 2 cebes tendres.
- 2 grans d'all.
- 1 fulla de llorer.
- ½ pebrot vermell.
- 1 raig de vi ranci (opcional).
- Julivert.
- Oli d'oliva verge extra.
- Sal
Els posem al foc i, quan arrenqui el bull els espantem afegint un got d’aigua freda; això ajuda a que es mantinguin mĂ©s sencers. En el moment en que arrenqui el bull per segon cop, hi afegim un bon pessic de sal i la fulla de llorer. Deixarem bullir aproximadament una hora, amb l’olla tapada i el foc al mĂnim possible. CaldrĂ anar tastant fins que siguin cuits; han de quedar sencers i que s’aixafin fĂ cilment amb els dits. Apaguem el foc i els deixarem mitja hora en la mateixa aigua abans d’escorrer-los. Si no els hem de fer servir de seguida, podem deixar que es refredin dins de la seva aigua.
Recordeu que cal rehidratar els bolets entre una i dues hores. És una bona idea deixar-los en remull mentre es couen els fesols. Per això els posarem en un bol amb aigua, amb una mica mĂ©s d’un quart de litre, la quantitat justa perquè cobreixi els bolets.
Per preparar el plat, picarem les cebes. la pastanaga, el pebrot i els alls i ho sofregirem tot en una cassola amb un bon raig d’oli d'oliva. Quan comenci a agafar color, ho podem regar amb un raig de vi ranci (sense passar-nos) i deixarem que segueixi sofregint. Quan ja hagi agafat bon color, i comenci a estar cuit, hi afegim el tomĂ quet ratllat, que deixarem concentrar a foc suau vigilant que no se’ns cremi.
Ara ja podem escĂłrrer els bolets tot reservant l’aigua que hem fet servir per rehidratar-los, i els saltem a la paella amb una mica d’oli. Quan el sofregit estigui a punt, hi afegirem els fesols, els bolets i l’aigua de rehidratar-los que hem reservat. Potser haurem d’afegir una mica mĂ©s d’aigua si veiem que no arriba just a cobrir els fesols.
Esperem que arrenqui el bull, hi afegim un pessic de sal i ho deixarem coure cinc o sis minuts a foc suau. Retirem del foc, piquem una mica de julivert i l’afegim a la cassola abans de servir. Val la pena deixar-ho reposar 10 o 15 minuts abans de menjar-nos-els.
Aquest Ă©s un plat ideal per preparar tranquil·lament el dia abans i escalfar-lo lleugerament en el moment de ser consumit.
Bon profit!