Temps de maduixes al Maresme del 28 d'abril al 10 de juny

Diumenge 29 es va celebrar a Sant CebriƠ de Vallalta la primera de les Fires de la Maduixa d'aquesta temporada al Maresme. El 6 de maig es celebrarƠ a Canet de Mar i Sant Iscle de Vallalta, el 12 i 13 de maig a Sant Pol de Mar i el 13 tambƩ a Arenys de Munt.

Segons Marc de San Pedro, els primers camps de cultiu de maduixes aparegueren a Calella sobre el 1920, amb plantes importades de França, i després, amb la davallada del conreu de la vinya, es van estendre a poblacions properes, amb condicions climàtiques i topogràfiques semblant, Sant Iscle, Sant Cebrià, Canet, Sant Pol, Arenys de Munt... Aquestes poblacions situades a la zona més muntanyosa de la comarca del Maresme, no disposen de plana pel cultiu de l'horta, sinó de terrenys amb força pendent i amb un microclima molt favorable pel cultiu de la maduixa, a més d'un sòl amb sauló que facilita el drenatge de l'aigua, ideal pel desenvolupament d'aquest tipus de plantes.


El conreu de la maduixa al Maresme va arribar al seu punt àlgid als anys 80 del segle passat, exportant-se inclús fora de les nostres fronteres. Aleshores el 80% de la producció de maduixes de l'Estat espanyol provenia de la comarca del Maresme. Però als anys 90 arribaren al mercat les maduixes de Huelva i del Marroc i moltes explotacions van haver de tancar. Els productors que han arribat fins als nostres dies han optat per oferir un producte de gran qualitat per competir amb les maduixes que arriben de fora.

Es van arribar a cultivar centenars de varietats diferents de maduixes, però avui en dia es conreen principalment quatre, la més coneguda la varietat "pÔjaro", de color vermell intens, sabor molt dolç amb un punt àcid, molt aromàtica i més petita que la que arriba des d'Huelva. Hi ha diferència de preu, és el que té la qualitat; només cal que us deixeu guiar per l'aroma que desprèn la del Maresme i pel seu color, resultat d'arribar al mercat en el seu punt òptim de maduració, fet que repercuteix també en el seu sabor, deliciós.

El problema és que és difícil trobar maduixa, o millor dit maduixons, del Maresme més enllà de les comarques properes, perquè per aconseguir la màxima qualitat, la maduixa s'ha de collir quan està madura, i aleshores es fa malbé de seguida, raó per la que no aguanta transports massa llargs.

Si on viviu no arriben les maduixes o maduixons del Maresme, i encara que arribin, ara teniu una bona excusa per anar el cap de setmana al Maresme i comprar-ne directament del productor, a més de gaudir també de les activitats programades per cadascuna de les Fires, i assaborir els menús especials elaborats pels restaurants de zona, amb les maduixes com a ingredient estrella.

Per tenir tota la informació sobre els productors de maduixa del Maresme, els comerƧos on les podeu adquirir, els restaurant i establiments que participen en les jornades gastronòmiques de la maduixa, i les activitats organitzades per cadascuna de les fires, podeu consultar el llibret informatiu publicat pel  Consorci de Promoció TurĆ­stica Costa del Maresme amb la col·laboració de la Xarxa de Productes de la Terra del Consell Comarcal del Maresme. I per Benvinguts a PagĆØs, podreu visitar les explotacions de Can Marpons i L'Hort del DĆ­dac.