Galette d'espàrrecs i xampinyons

Vaig tastar la meva primera galette en un taller de cuina a l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron. Era una galette dolça amb fruita fresca, deliciosa! No obstant, la primera que he fet a casa és salada, i ens ha agradat tant, i és tan fàcil de fer, que la repetiré ben aviat. A més, potser perfectament un plat d'aprofitament, perquè podeu omplir la galette amb el que volgueu: restes d'un rostit, d'un pollastre a l'ast, amb un saltejat de verdures... La massa no cal amassar-la gaire i la forma rústica de la galette no exigeix que siguis molt destre amb les manualitats. Us animo a provar-la, segur que us encantarà.


Per la massa:
  • 155 grams de farina
  • 113 grams de mantega freda tallada a trossos petits
  • 1 culleradeta de sucre
  • 1/2 culleradeta de sal
  • de 15 a 60 ml d'aigua freda
  • un ou batut per pintar la massa
Pel farcit:
  • espàrrecs
  • ceba tallada ben petita
  • xampinyons laminats
  • tires de cansalada fumada
  • formatge de cabra
  • melmelada de ceba de Mos de Tros
  • sal i pebre blanc mòlt
  • farigola fresca
En un bol mesclem la farina, el sucre i la sal. Afegim la mantega i la barregem amb els dits fins que ens quedi una farina amb una textura sorrenca. Aleshores afegim una cullerada d'aigua freda, 15 ml, per ajudar-nos a lligar tots els ingredients. Hem d'aconseguir fer una bola, que no es desintegri ni tampoc que quedi massa enganxosa. Si us cal podeu afegir més aigua però poc a poc i només la necessària. No hem d'amassar gaire, només el necessari per aconseguir fer una bola, que cobrirem amb film transparent i guardarem un mínim d'una hora en el frigorífic abans de fer-la servir.

Encenem el forn, dalt i baix, a 190º.

Saltegem els espàrrecs amb una mica d'oli fins que estiguin tendres. Cuinem la ceba en una paella, a foc suau, amb un mica d'oli, fins que es torni marró, i aleshores afegim els xampinyons i els coem fins que hagin deixar anar tot el líquid. Els salpebrem. Saltegem la cansalada fumada.


Estirem la massa sobre paper d'enfornar amb l'ajuda d'un corró. La podem cobrir amb film transparent i així no s'enganxarà la massa al corró. Li donem una forma rodona. El centre el pintem amb la melmelada de ceba i repartim per sobre les tires de cansalada, els xampinyons, els espàrrecs i el formatge de cabra esmicolat. Pleguem la vora del massa cap endins.la pintem amb l'ou batut i repartim per sobre la galette la farigola fresca. L'enfornem uns 40 minuts i fins que s'hagi daurat la massa, i la servim tèbia.

Els ingredients són per a dues persones, com a plat únic, o bé per a quatre, amb acompanyament.


Recepta de la massa de la galette extreta del blog Manzana y Canela