Visita al molí arrosser de Pals

El molí d'arròs de Pals és un molí de fusta de l'any 1452, situat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Està envoltat de camps d’arròs i ancorat sobre el Rec del Molí, una estructura de 12 km de llarg, que enllaça el Ter amb el moli i el mar.

El molí forma part d'una edificació on podem trobar actualment un hotel rural, en un extrem, al mig un molí fariner del 1332, i a l'altra extrem el molí d'arròs. El lloc es coneix com el Molí de Pals o bé com el Castell de Sant Miquel, perquè la construcció també va ser un castell, durant uns quants segles.


A la zona es va començar a conrear arròs al segle XV, per combatre la fam que patia la comarca, aprofitant les aigües estancades que negaven els camps. De fet el nom de Pals ve del llatí palus, que fa esment a llocs pantanosos. No obstant, les mateixes aigües que permetien el conreu de l'arròs, provocaven moltes morts per paludisme, fins arribar a prohibir-se el seu conreu per la seva perillositat per la salut pública, cap al segle XVIII.

No va ser fins el 1909 que un indià, Pere Coll i Rigau, que va portar de les Amèriques una nova manera de conrear l'arròs, amb aigua corrent en lloc d'estancada, va aconseguir una autorització per tornar a conrear arròs a la zona. Va ser el fundador de la comunitat de regants i va millorar les condicions de salubritat del conreu de l'arròs.

La comarca del Baix Empordà és la segona productora d'arròs a Catalunya darrera del Delta de l'Ebre. El molí de fusta de Pals ja fa uns anys que no està en funcionament, per una banda per la baixada del cabal de l'aigua del riu Ter, i per altra banda per les estrictes mesures que s'han de complir per elaborar determinats productes alimentaris, que fa que molts productors no puguin continuar elaborant-los de manera artesanal. El molí de fusta de Pals es manté com a llegat històric de la comarca i es visitable, prèvia reserva*.


Ben aviat els camps d'arròs de Pals s'airejaran i aplanaran per cobrir-los d'aigua i netejar-los abans d'escampar les llavors de l'arròs. El cicle vegetatiu d'aquesta planta aquàtica dura entre 130 i 150 dies. La planta, que arriba al metre d'alçada, arribarà a la seva maduració entre els mesos de agost i setembre i es segarà a l'octubre. Aleshores els grans d'arròs s'assecaran en unes màquines per rebaixar el seu grau d'humitat fins a un 14%; a continuació es separarà la pellofa del gra i després aquest es blanquejarà mitjançant un sistema de fregament, excepte l'arròs integral que no passa per cap procés de blanqueig.

A Molí de Pals fan dos tipus d'arròs blanc, el rodó perlat i el semillarg cristal·lí, aquest últim més addient per amanides i paelles ja que absorbeix menys brou que el primer. L'arròs Molí de Pals compta amb el segell de qualitat Productes de l'Empordà i Girona Excel·lent.


La principal diferència amb l'arròs del Delta de l'Ebre és que al Baix Empordà al vespre les temperatures són més baixes, el que fa que la maduració de l'arròs sigui més lenta, i això fa que, un cop cuit, trigui més temps a  passar-se.

Malgrat que avui en dia tota la producció d'arròs està mecanitzada, Pals celebra la Festa de la Plantada, al juny, i la de la Sega a l'octubre, amb demostracions per part dels pagesos més veterans de la vila de com es feien aquests feines tradicionalment. Dues activitats molt recomanables per a tota la família.

A banda del molí, no podeu deixar de visitar el nucli gòtic de Pals, un dels més ben conservats del país, la seva platja de 3,5 km de llargada, amb unes vistes esplèndides de les Illes Medes, i gaudir de la seva gastronomia.


*A l'estiu, al costat del nucli antic de Pals, trobareu la parada del Xiulet de Pals, un petit trenet que ofereix rutes guiades fins a Molí de Pals. Podeu consultar els seus horaris a la seva web.