Nosaltres fem servir la carxofa de la Cooperativa Agrària Santboiana un producte del Parc Agrari del Baix Llobregat que es classifica en origen. De pèsols, sempre triem el Pèsol del Maresme (o pèsol de Llavaneres) que es caracteritza, sobre tot, per la seva dolçor.
Per preparar dues racions generoses d'aquest plat, ens cal:
- 1 quilo de pèsols frescos (amb tavella), dels que traurem uns 350 grams de pèsols desgranats.
- 750 grams de carxofes.
- 80 grams de cansalada fresca.
- 125 grams de tomàquet ratllat.
- 1 ceba.
- 1 gra d'all.
- 1 farcell d'herbes de rostit.
- ½ litre de brou de verdures.
- ½ Copa de conyac.
- Oli d'oliva verge extra.
- Sal.
Tallem la cansalada a bocins i la sofregim en una cassola amb un raig generós d'oli d'oliva verge extra i la reservem. Us recomano començar a sofregir-la amb l'oli fred, així esquitxarà una mica menys.
En el mateix oli, començarem a sofregir la ceba que haurem picat finament. Quan comenci a agafar color afegirem la dent d'all també ben picada i anirem remenant fins que tot plegat comenci a ser ben ros. En aquest moment afegirem el tomàquet ratllat i el farcell d'herbes. Deixarem que el tomàquet es concentri i quedi ben cuit.
Mentrestant netejarem les carxofes, de les que eliminarem les fulles més dures. Les tallarem a quarts i eliminarem també el borrissol de l'interior. Aleshores les afegirem a la cassola, juntament amb els pèsols i la cansalada. Abocarem també la copa de conyac i ho remenarem un minut per que tot plegat quedi ben barrejat. Per últim afegirem el brou de verdures i deixarem que arrenqui el bull.
Abaixarem el foc i ho deixarem coure una mitja hora. Si veiem que a mitja cocció queda sense brou, en podem afegir una mica d'aigua. Quan falti poc per acabar la cocció rectificarem de sal. Deixarem reposar cinc o deu minuts abans de servir.
Bon profit!