Ingredients per a 6-8 flams individuals:
- 250 grams de pomes Golden pelades i tallades a trossos petits
- 3 ous mitjans
- 125 ml de llet condensada
- 250 ml de llet semidesnatada
- 50 ml de moscatell
- 2 cullerades de sucre morè
- 100 grams de melmelada de poma Mos de Tros
- 1 cullerada de canyella
- caramel líquid per la base dels flams
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º. Repartim el caramel líquid per les flameres. Si voleu preparar el caramel líquid a casa, poseu en un cassó, a foc fluix, 100 grams de sucre blanc amb dues cullerades d'aigua, i remeneu sense parar fins que el sucre es fongui i agafi un color fosc.
Posarem les pomes, pelades i tallades en trossos petits, en una safata per anar al forn i les impregnarem bé amb el vi, el sucre morè i la canyella. Taparem la safata amb paper d'alumini i la ficarem al forn uns 30 minuts o fins que els trossos de poma estiguin tendres però sense desfer-se. Reservarem uns quants per decorar els flams, i la resta els mesclarem en un bol amb la melmelada de poma, els ous, la llet condensada i la llet semi. Amb una batedora triturem tots els ingredients fins que aconseguim una crema que abocarem a les flameres.
Courem els flams al bany maria al forn, posant-los en una safata o recipient alt omplert d'aigua calenta que cobreixi la major part de les flameres - amb compte que no hi entri aigua-, uns 50 minuts o fins que veiem que han quallat. Una vegada s'hagin refredat els flams els guardarem al frigorífic fins al dia següent.
A l'hora de servir-los, els desemmotllarem i els decorarem amb els trossos de poma que haurem reservat.
*He adaptat les quantitats de la recepta del Flam de poma amb canyella del llibre La melmelada a la cuina de Cossetània Edicions. El llibre té molt bones receptes, però aneu amb compte amb les quantitats dels ingredients que en alguns casos, com el d'aquesta recepta, estan mal posats.