En el llibre també es parla de la regulació del comerç del safrà a la Conca de Barberà en l'època medieval i de la seva relació amb la incipient comunitat jueva assentada a la comarca. Però el llibre no parla només d'història, també parla del cultiu del safrà, dels seus usos medicinals i de la recuperació del safrà a la cuina casolana, amb receptes incloses. En definitiva, una lectura molt recomanable si us agrada la història o la gastronomia.
Avui us porto una recepta dolça elaborada amb safrà: iogurt de mel i safrà, un iogurt de sabor elegant i sorprenent que he tret del blog Come conmigo, el blog de Palmira, un blog que els que em seguiu ja sabeu que m'agrada molt i del qual us he portat més d'una recepta. Si us agraden els iogurts casolans, us aconsello que feu una ullada al seu recull de receptes, té una varietat impressionant de sabors.
Ingredients per 6 iogurts:
- 1 iogurt natural (busqueu que tingui la data de caducitat més llarga possible*)
- 1 litre de llet sencera
- 4 cullerades de mel suau, jo he fet servir la de taronger
- 4-5 brins de safrà
Comencem escalfant la llet, a foc mitja, amb la mel i el safrà i fins que comenci a bullir; aleshores apaguem el foc i tapem el cassó amb film transparent que toqui la llet, deixant que el safrà infusioni tota la nit.
Al dia següent batem el iogurt natural, l'aboquem dins d'un vas de batedora o una gerra, aboquem la llet infusionada i la mesclem amb el iogurt. Amb la mateixa gerra, anem omplint amb compte els gotets de iogurt. Sense tancar-los els posem sobre la iogurtera, la tapem, i la posem en marxa entre 12-14 hores. De la iogurtera passarem els iogurts al frigorífic, ben tancats, un mínim de 4 hores, abans de consumir-los.
*Palmira recomana que el iogurt que fem servir sigui el més fresc possible. Si no heu fet mai iogurts a casa, llegiu aquesta publicació, que us servirà de referència.