La recepta amb la que estreno el llibre és un pastís salat de carbassa, farigola i formatge feta. La recepta original pórta sàlvia i formatge de cabra, però jo l'he adaptada als ingredients que tenia a casa i he ajustat una mica les quantitats. Gràcies al blog vaig descobrir la carbassa i des d'aleshores que sempre tinc al congelador puré de carbassa, però per aquesta recepta la carbassa ha de ser al natural, doncs l'hem de ratllar. Si no en teniu a casa per fer espirals de verdures, ratlleu la carbassa amb un ratllador amb els forats grans. Respecte a la cansalada fumada, he posat força quantitat perquè a casa n'hi ha qui arronsa el nas amb la verdura, però amb aquest gust fumat, el pastís ha estat un èxit total.
Ingredients per a 4 persones:
- 1 massa quebrada precuinada (si la voleu fer a casa aquí trobareu la recepta)
- 375 grams de carbassa al natural tallada en espirals
- 200 grams de cansalada fumada tallada en tires
- 120 grams de formatge feta
- 200 ml de nata líquida per cuinar
- 2 ous grans
- oli d'oliva
- all en pols
- pebre blanc mòlt
- farigola fresca
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º. Estenem la massa sobre un motlle rodó desmuntable de 25cm, prèviament greixat. Donem a la massa la forma del motlle, la punxem amb una forquilla, i retallem amb un ganivet la massa que sobresurti del motlle. Cobrim la massa amb el mateix paper vegetal amb que ve embolicada i posem per sobre llegums secs. Enfornem 15 minuts. Després retirem els llegums i el paper vegetal, i tornem a enfornar la massa 5 minuts més per que es dauri una mica.
En una paella daurem la cansalada, afegint-li un culleradeta d'all en pols. Després li afegim la carbassa tallada en espirals o ratllada i la coem 2-3 minuts fins que estigui tendra. Salpebrem. Repartim la carbassa cuita per sobre la massa i afegim el formatge feta esmicolat.
En un bol batem els ous amb la nata per cuinar i un pessic de sal. Aboquem els ous batuts per sobre la carbassa i acabem decorant la superfície amb la farigola fresca. Enfornem 40 minuts i fins que els ous hagin quallat i la part superior del pastís estigui daurada. Deixem refredar 5 minuts abans de servir.