Ingredients per 10 panets de 50 grams aprox.:
- 1 moniato gran cuit al forn (necessitarem 170 grams de puré de moniato)
- 80ml de buttermilk (70 ml de llet semidesnatada o sencera i 10ml de suc de llimona)
- 30 grams de mel
- 240 grams de farina de rebosteria
- 15 grams d'impulsor químic Royal
- 90 grams de mantega sense sal
- una culleradeta de canyella en pol
- mitja culleradeta de gingebre en pols
- 1/4 de culleradeta de nou moscada
- un pessic de sal
Coem els moniatos al forn, fins que estiguin tendres, Quan es refredin buidem un gran amb una cullera i amb una forquilla aixafem la seva carn per fer-la puré. Reservem.
Preparem el buttermilk mesclant en un bol la llet semidesnatada amb el suc de llimona, deixant-lo reposar uns 30 minuts abans de fer-lo servir. Si no ho heu fet mai, no patiu quan veieu que la llet es talla, és la reacció normal.
Encendrem el forn, dalt i baix, a 220º.
En un bol gran barregem la farina amb l'impulsor químic, les espècies i el pessic de sal. En un bol petit mesclem el puré de moniato amb el buttermilk i la mel. Agafem 70 grams de mantega, acabada de sortir del frigorífic, la tallem en daus i l'afegim al bol amb la farina i la mesclem amb les mans fins que s'integri amb la resta d'ingredients. Aleshores li afegim el puré de moniato. Jo he barrejat tots els ingredients amb les mans. No cal que amassar, només cal mesclar els ingredients fins aconseguir fer una bola amb la massa. Si s'enganxa a les mans no afegiu més farina, ja veureu que quan comencem a fer les boles amb la massa, la consistència canviarà i es tornarà més esponjosa i gens enganxifosa. Fem boles d'uns 50 grams cadascuna i les disposem sobre una safata per anar al forn, prèviament folrada de paper per enfornar. Per últim, i abans de ficar la safata al forn, desfarem al microones els 15 grams restants de mantega fins que es fongui, i pintarem amb ella els panets. Enfornem 12 minuts. Deixem refredar els panets sobre una reixeta. Els podem menjar tebis o bé freds.
Basada en la recepta de Directo al Paladar.