Els amants del vi tenen una cita aquest cap de setmana a la comarca de la Terra Alta, perquè a la seva capital, Gandesa, es celebra la 30ª edició de la Festa del Vi. De fet, la festa comença aquesta divendres. Entre les activitats programades per avui destaquem la Nit de les Garnatxes Blanques, que es celebra al celler modernista de Gandesa, i que està dedicada a la varietat de raïm més representativa de la comarca. Dissabte i diumenge el punt d'atenció estarà a la Mostra de Vins amb DO Terra Alta, on participaran 33 cellers de la DO i on es podran tastar i comprar els seus vins. La Carpa estarà situada a la Rambla de la Democràcia de Gandesa. Tasts, dinars populars i visites als cellers de la DO són algunes de les activitats programades per la Festa del Vi. Tota la informació la podeu consultar al programa de la Fira.
Els amants de la cervesa també tenen una cita aquest cap de setmana a Sant Vicenç de Castellet, al Bages: el Carpe Birrem, el primer festival socio-gastronòmic on els protagonistes seran el públic, la cervesa artesana i els productes gastronòmics de proximitat. Foodtrucks, música en directe, activitats lúdico-culturals, maridatges i la participació de productors nacionals de cervesa artesana confluiran en les edicions d'aquest festival itinerant. Tota la informació sobre el Carpe Birrem la trobareu a la seva pàgina web.
També tindran el seus espai els cervesers a la Fira de Tardor de Sort. Aquesta fira es celebra des de temps immemorials com a lloc d'intercanvi de bestiar. Avui en dia però, s'ha convertit en una fira multisectorial, aparador dels productes i tradicions pallereses i dels sectors productius de la comarca.
La protagonista, no obstant, és l'Ovella Xisqueta, una raça d’ovella autòctona catalana pròpia del Pirineu lleidetà. Diumenge es celebra el III Concurs d’Ovella Xisqueta que premiarà l'explotació que presenti la millor mostra de raça Xisqueta. També es celebrarà el 8è Concurs de Ratafia del Pallars amb la participació de més de cinquanta mostres artesanes d'aquest licor, i la Mostra de Cervesa Artesana de Proximitat amb foodtrucks i música en directe.
A Montblanc, la Conca de Barberà, es celebra la desena edició de Safrània. I és que des del segle XV i fins al XIX a les comarques de la Conca de Barberà, la Segarra, l'Urgell i l'Anoia la producció de flor de safrà va ser molt important, tant que a Santa Coloma de Queralt, es van crear les taules de safrà, des d'on es venia aquest producte arreu del món. De fet la setmana vinent es celebra Som terra de Safrà a aquesta població, una jornada dedicada a la cuina, la història i la cultura d'aquest producte.
A Safrània, les activitats vinculades a la gastronomia, el vermut, els vins i els caves ompliran el programa d'aquesta edició.