Una de les novetats més destacades d'aquest any va ser la presentació de l'edició limitada de Ratafia Bosch Reserva per celebrar els 125 anys de les Destil·leries Bosch. Només s'han embotellat 4.000 ampolles d'una ratafia reserva reposada 2 anys en bóta de roure i elaborada a partir d'un cupatge amb soleres antigues. Com deia Faustà Bosch en la presentació, és una ratafia feta per la famÃlia. Una ratafia que representa el territori. El paisatge dintre d'una ampolla. L'essència d'un paÃs. Un homenatge també a l'avi i al pare que han treballat per donar solera a la marca, i també a la besà via, ja que les dones eren les que tradicionalment elaboraven les ratafies a casa.
Una altra novetat d'aquesta edició va ser la presentació del vinagre Virat, aromatitzat amb herbes que s'utilitzen per elaborar ratafia seguint la recepta del 1842 del colomenc Francesc Rosquellas, impulsor de la ratafia a Santa Coloma de Farners. Han col·laborat en l'elaboració la Confraria de la Ratafia, l'empresa Tegust i el celler Mas la Caçadora. Tegust Nature és una empresa de Forallac que elabora infusions de gran qualitat amb valor social i mediambiental. El vi prové de les vinyes del celler Mas la Caçadora dels Guiamets, al Priorat, un celler de llarga tradició familiar, respectuós amb el medi ambient, que no fa servir productes quÃmics. El vinagre Virat ha reposat en bóta de roure, té un punt d'acidesa just i és molt cà lid i arrodonit per les aromes que li aporten les herbes i espècies macerades de la ratafia, com la menta, la marialluïsa, la nepta, la tarongina o la nou moscada.
També es va fer la presentació oficial de la Ratafia Corriols, una ratafia de qualitat, en edició única i numerada, que vol posar en valor el territori. S'ha elaborat amb herbes que creixen en la zona preservada de la MAT i els seus beneficis es destinaran a finançar projectes contra la lÃnia d'alta tensió. La recepta és de la farmacèutica colomenca i ratafiaire Anna Selga. extreta d'un treball d'eno-botà nica que va realitzar ella mateixa sobre les Guilleries. Aquest any també es presentava la segona edició del seu llibre Els colors de la Ratafia, una recepta grà fica sobre la ratafia elaborada amb 58 herbes i espècies collides pels voltants de Santa Coloma de Farners. Un catà leg florÃstic i un reportatge fotogrà fic sobre els processos de filtratge i d'elaboració de la ratafia.
I una altra de les novetats d'enguany va ser un xarop d'herbes de ratafia elaborat a Suïssa amb més de 18 herbes i nous collides a la comarca de la Selva i del Pla de l'Estany. Aquest xarop va dirigit als nens i a les persones adultes que no volen o no poden prendre alcohol. Els xarops són molt populars a Suïssa i es prenen diluïts amb una mica d'aigua.o afegits al te.
I fins aquà les principals novetat de la Festa de la Ratafia d'enguany. Però la Festa no és només això, és tradició, és cultura, és patrimoni. Si com jo tampoc coneixieu la Festa de la Ratafia, us animo a que passegeu per la pà gina web de la Confraria de la Ratafia, per conèixer la tasca que fan any rera any per donar a conèixer una part molt important del nostre patrimoni gastronòmic, com la incorporació a la confraria dels nens, els petits confrares, per transmetre als més petits l'estima per la terra i la cura del medi natural.