Ingredients per farcir 4 carbassons lluna o dos carbassons allargats, no massa grans:
- 60 grams d'arròs, blanc o integral
- 1 ceba mitjana
- 100 grams de cansalada fumada en tires
- herbes provençals
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
Primer posem els carbassons en un plat i els cobrim amb film transparent, sense deixar cap escletxa, perquè els farem al microones entre 10-15 minuts, depenent de la mida dels carbassons, i fins que estiguin tendres al tacte. Quan retirem el film transparent, anirem amb compte de no escaldar-nos, perquè sortirà vapor calent. Buidarem els carbassons amb una cullera petita i amb compte de que no se'ns trenquin, ja que després els haurem de tornar a omplir. La carn deixarà anar líquid, reserveu-lo, ja que l'abocarem també a la paella, amb la resta d'ingredients.
Mentrestant es fan els carbassons al microones, posarem aigua amb sal a bullir, per coure l'arròs. Una vegada cuit, l'escorrerem i el reservarem.
En una paella, primer saltejarem la cansalada fumada en tires fins que s'enrosseixi, i després la reservarem. Després afegirem a la paella un bon raig d'oli i cuinarem la ceba tallada ben petita, amb una mica de sal, fins que es torni marró, a foc fluix i vigilant de que no se'ns cremi. A continuació afegirem la carn del carbassó, i el líquid que hagi deixat anar, i la mesclarem amb la ceba. Després afegirem la cansalada. Posarem sal i pebre, al gust, i deixarem que evapori el líquid del carbassó. Per últim, abocarem l'arròs i una culleradeta d'herbes provençals i ho mesclarem tot. Amb els ingredients encara calents, omplirem els carbassons i el servirem a taula. Si els hem de servir més tard, els escalfarem un parell de minuts al microones.
Hi ha qui posa una mica de formatge ratllat per sobre i gratina els carbassons, és una opció. També podeu fer aquest plat substituint la cansalada fumada per pollastre o gall d'indi.