Arròs rossejat

Fa uns dies la Montse del blog Roba Bruta Fem Cuinetes va penjar una recepta del llibre La Cuina marinera de la Costa Brava d'en Jaume Fabrega que, a banda de fer-me venir molta gana, em va animar a recuperar el llibre del prestatge i buscar una recepta d'arròs per fer el cap de setmana. La primera recepta que vaig fer d'aquest llibre va ser Arròs de l'art, que va tenir molt d'èxit,  tot i que a casa el que té la ma trencada amb les receptes d'arròs és el Jordi. No obstant, i encara que el llistó està molt alt, m'he animat aquest diumenge a preparar aquesta recepta d'arròs rossejat. Una recepta que sembla ser van portar a la Costa Brava els pescadors tarragonins, encara que d'altres opinen que la recepta té arrels mallorquines.


Ingredients per a dos persones:

  • 200 grams d'arròs, ja he fet servir la varietat marisma de Molí de Rafelet
  • 1 ceba gran
  • 1 litre de brou de peix
  • 200 grams de gambes pelades
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • allioli per acompanyar opcional

Posem en una paella un bon raig d'oli d'oliva per sofregir la ceba, tallada ben petita, fins que quedi ben rossa. Afegim l'arròs i, sense parar de remenar, el rossegem o torrem; a continuació afegim el brou de peix ben calent i deixem que es faci l'arròs, entre 13-20 minuts, depenent del tipus d'arròs. Pel que fa al brou normalment es fa servir el doble de volum que l'arròs, però jo vaig necessitar més quantitat, potser perquè tenia el foc massa fort i va evaporar massa líquid.

Vaig acompanyar l'arròs amb gambes, però podeu posar sípia, llagostins o escamarlans, per exemple. A l'hora de servir l'arròs, el podem acompanyar amb allioli.

Podem fer la mateix recepta substituint l'arròs per fideus.