VII Jornades Gastronòmiques del Tomàquet Montgrí al Vallès Occidental

Del 14 al 30 de juliol es celebren les VII Jornades Gastronòmiques del Tomàquet Montgrí als restaurants del col·lectiu Cuina Vallès. Els dotze restaurants participants convertiran aquesta varietat de tomàquet en protagonista de les seves cartes, oferint diferents plats elaborats amb el tomàquet Montgrí, una varietat obtinguda a partir de la selecció de les millors llavors de la varietat de Montserrat, Pera de Girona, gràcies a la tasca de la Fundació Miquel Agustí, i conreada a la finca Can Bros, situada a Sabadell.

Cuina Vallès, el Consorci de Turisme del Vallès Occidental i la Fundació Miquel Agustí impulsen aquestes jornades gastronòmiques per potenciar el consum del producte de proximitat i la recuperació de varietats tradicionals.


El tomàquet és una de les hortalisses que més gust ha perdut els darrers anys, perquè la indústria agroalimentària ha optat per varietats més productives, amb una post collita més llarga i fàcilment transportables, en detriment de les qualitats organolèptiques de les varietats autòctones tradicionals.

Malgrat tot, entitats com la Fundació Miquel Agustí treballen per millorar el rendiment d'aquestes varietats tradicionals i potenciar el seu gust i aroma. Un dels resultats és la varietat Montgrí, que destaca per la seva carn melosa i el seu gust i aroma suaus.

Per la seva banda Cuina Vallès, que promou la gastronomia vallesana i els productes autòctons incorpora aquestes varietats recuperades en els seus plats per donar a conèixer aquests producte als seus futurs consumidors. Cuina Vallès és un col·lectiu de dotze establiments de 9 municipis de la comarca: Can Feu, de Sabadell; Can Vinyers, de Matadepera; El cel de les oques, de Terrassa; 9 de
la Borriana, de Sabadell; Garbí, de Castellar del Vallès; La terrassa del Museu, de Terrassa; Ristol, de Viladecavalls; Lossum, de Sant Quirze del Vallès; Can Piqué, de Montcada i Reixac; Tast & Gust, de Cerdanyola del Vallès; Ca l’Esteve, de Castellbisbal i La Cuina d'en Brichs, de Terrassa.

Al llarg de l’any el col·lectiu promou diverses cites gastronòmiques per oferir als
establiments plats elaborats amb productes de la terra i treballa al costat dels
productors per portar els productes a les cartes dels restaurants. Un primer pas perquè després els consumidors demanem aquests productes al mercat, i els pagesos tornin a conrear aquestes varietats per cobrir la demanda. Feina pel pagès, producte de qualitat pel consumidor i benefici pel territori.