Aquest mes el Museu de la Confitura de Torrent, al Baix Empodrà, celebra els seus 13 anys de vida. La creadora d'aquest museu gastronòmic és la Georgina Regàs que, amb més de 70 anys, es va embarcar en aquest projecte que va començar a gestar-se quan, anys enrere, va començar a fer melmelades per donar sortida a les llimones d'un llimoner que tenia a casa seva, amb la recepta que li va donar una amiga anglesa. Però qui li va ensenyar tot el que sap de les confitures va ser en Pere Castells, responsable del Departament d'Investigació de la Fundació Alicia. Amb la seva col·laboració, el Museu va crear la seva pròpia Taula Periòdica de les Confitures, on trobareu totes les confitures que n'elaboren. Més de 100 referències, ordenades amb uns criteris semblants als que va fer servir Mendeleiv, creador de la taula periòdica dels elements, i al qual el Museu li ret el seu particular homenatge amb aquesta taula de confitures. Us aconsello li feu una ullada abans de visitar el museu, per fer-vos una idea de totes les confitures que trobareu.
Al museu elaboren confitures, melmelades i gelees, classificades segons el criteri anglosaxó: les melmelades són les que s'elaboren amb cítrics, la resta són confitures, excepte les gelees que s'elaboren amb el suc de la fruita, prèviament bullida per extreure la seva essència. La matèria primera, fruites i verdures de temporada i de proximitat, sempre que és possible.
Les seves confitures i melmelades han rebut molts premis internacionals en el Dalamain Marmalade Festival de Cumbria, a Anglaterra, festival de referència mundial, especialment les seves melmelades de taronges, que acumulen varies medalles.
A banda de l'obrador, que es troba entrant al Museu a ma dreta, al fons -la flaire la notareu només passar per la porta-, hi han prestatges plens de pots de confitura amb sabors i combinacions des de les més clàssiques fins a les més sorprenents. A les parets del petit museu també trobareu informació sobre el llaminer món de les confitures.
El Museu organitza periòdicament tallers per aprendre a fer confitures i altres activitats, com l'exposició sobre la confitura i el cinema que han organitzat per la setmana vinent, per celebrar l'aniversari del museu. També trobareu llibres de cuina i gastronomia, entre els que vull destacar dos llibres editats pel propi museu, "70 Confitures", guanyador del premi al millor llibre de cuina del món atorgat pel jurat del Gourmand World Cookbook Awards, o "Els secrets de las confitures" on trobareu el secret per aconseguir elaborar confitures perfectes: la correcta proporció entre sucre, pectina i acidesa (el sucre que a banda d'endolcir, confita, la pectina que cualla i l'acidesa, que potencia el sabor i funciona també com antioxidant).
El Museu de la Confitura també té la seva vesant solidària, i és que la Georgina Regàs amb el Mamadou Saliou han creat una cooperativa a Ziguinchor, per donar feina a dones senegaleses i oferir-los recursos per pagar l'escola dels seus fills, mitjançant l'elaboració i comercialització de confitures de mango. Aquest projecte forma part de les accions que dur a terme l'associació Diandé África, que treballa per l'escolarització dels nens al Senegal. A l'ombra del mango trobareu més informació sobre aquesta iniciativa solidària.
Així que si esteu pel Baix Empordà, aprofiteu per fer una visita al Museu de la Confitura de Torrent, molt a prop de Pals, un racó molt dolç del nostre país, que no us podeu perdre.