La Muntada i 5 quarteres #Benvingutsapages17

Descobrir projectes com el de La Muntada és de les coses de que més m'agrada parlar-ne al blog. Durant les jornades de Benvinguts a Pagès, l'Adrià Garriga ens va rebre a casa seva, al bell mig de la Vall d'Horta, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, per explicar-nos el projecte de La Muntada, una escola de natura que ha recuperat el conreu de la vinya en aquest parc natural. I és que abans de la fil·loxera també es conreava la vinya en aquests paratges i ara, gràcies a un projecte de la Diputació de Barcelona i de la ma d'Adrià i la seva família, torna a haver-hi vinyes en aquesta zona.


Les vinyes es van plantar fa uns set anys. Les varietats, les tradicionals de la zona: picapoll, samsó, sumoll, ull de llebre i garnatxa blanca. Aquest any ha sortit a la llum la seva primera anyada, després d'una lluita constant amb els porcs senglars, admiradors també de la feina que es fa a La Muntada, però en benefici propi -són un autèntics fanàtics del raïm per les postres-. Dos vins en la primera anyada: un vi blanc 100% picapoll, el 5 Quarteres blanc, i un vi negre 70% ull de llebre 30% sumoll, el 5 Quarteres negre. El seu nom, 5 Quarteres, fa referència a una mesura que antigament es feia servir en el camp, extreta d'un poema d'en Pere Quart, al que l'Adrià ha volgut retre homenatge - en el tap es poden llegir unes rengleres del poema "Corrandes d'exili"-;  i el dibuix de l'etiqueta, una cantimplora, que recorda els temps de l'excursions per la muntanya, una mica abonyegada pel pas del temps i per les dificultats del camí.


Els vins no són només el resultat de la recuperació d'un paisatge amb vinyes sinó també part d'un projecte d'integració social, amb el recolzament de la cooperativa l'Olivera, que treballa per integració laboral de persones amb dificultats. L'Olivera va iniciar el seu camí a Vallbona de les Monges, i ara tenen en marxa diferents projectes al Vallès: al Parc Agrari de Sabadell, a Can Calopa -explotant unes vinyes situades a la mateixa ciutat de Barcelona, al Parc del Collserola-, i ara també col·laborant amb la Muntada. De fet el 5 Quarteres s'ha elaborat a Can Calopa, ja que La Muntada no té celler propi.

Les vinyes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt estan situades a uns 500 metres sobre el nivell del mar. El clima de la zona fa que la verema sigui molt tardana, cap a l'octubre o inclús més tard, depenent de les temperatures de l'estiu. Hi han conreades unes 3,4 hectàrees -en ecològic, pendent de la certificació de CCPAE-, entre franges de bosc. Molt a la vora de La Muntada, a Can Brossa, s'han trobat vinyes pre-fil·loxèriques i feixes i barraques de pedra seca pels voltants, que testimonien el passat vitícola de la zona.

A La Muntada també es duen a terme altres activitats relacionades amb la natura i també es poden fer estades. La Muntada és una masia documentada al segle XII i és de les més antigues de la zona.