Fa unes setmanes vam poder gaudir d'un dia esplèndid a Blanes, descobrint els seus racons històrics i gastronòmics, gràcies a la Montse del blog Roba Bruta Fem Cuinetes i a un cicerone d'excepció, el Roger Perales de l'Oficina de Turisme de Blanes. El punt de trobada va ser en un lloc emblemàtic, Sa Palomera, on es considera que s'inicia la Costa Brava. A partir d'aquí vam començar la nostra ruta blanenca anant a plaça, que és com a Blanes es diu d'anar al mercat, per visitar el mercat del dissabtes al passeig de Dintre, un mercat a l'aire lliure on es pot trobar una gran varietat del producte fresc de proximitat i km0.
Durant la passejada el Roger ens va anar parlant sobre la història de la ciutat i ens va ensenyar els racons més emblemàtics. Al llarg de la caminada, vam fer una breu parada per conèixer la gent del Grenyal, una aula gastronòmica inaugurada recentment, on es realitzen cursos i tallers i venen productes artesans de proximitat; també vam visitar Es Portal, on es ven el peix fresc de Blanes capturat per la flota de pesca local; i van tenir temps per tastar les Carboneres del Palau de la dolçor, que és com es coneix en Blanes la pastisseria Orench. Les Carboneres estan elaborades amb avellana mòlta, sucre, floquets de neules i banyades amb xocolata negra. Són delicioses i súper addictives. Un altre dolç típic d'aquesta pastisseria, són els Bismarck de nata i crema.
Surtin del centre de la vila, tot caminant, vam arribar a un dels llocs de visita obligada si aneu a Blanes, el Jardí Botànic Mar i Murtra, un jardí històric declarat bé cultural d'interès nacional. Amb més de 3.000 espècies, és la col·lecció més important de plantes vives de Catalunya. A més, durant la seva visita gaudireu d'unes vistes espectaculars del Mediterrani.
En mig d'aquest paradís natural, vam descobrir el projecte Coral Marine, un projecte que va néixer a l'any 2011, quan un grup d'estudiants va desenvolupar una innovadora idea de negoci: l'elaboració d'un vi escumós, cent per cent natural, fermentat i criat en un celler submarí, a 35 metres de profunditat. De la ma de l'enòleg Antonio Membrives, i en aigües de la badia de Blanes, aquest projecte va veure la llum. La pressió del fons marí, 4 atmòsferes, la temperatura constant i la baixa lluminositat donen com a resultat un vi escumós de bombolla fina, integrada i elegant, amb un sabor i aromes particulars.
Com ja s'apropava l'hora de dinar, l'Antonio Membrives ens va obsequiar amb un tast del Vermut Capritx de Laviret, un vermut negre elaborat, segons una fórmula antiga, amb Garnatxa blanca i Macabeu, fruitós i especiat i amb notes de fusta. Membrives va ser director durant dècades de Caves Mont-Ferrant, elaboradors de cava blanencs. El tancament d'aquest celler, amb més de 150 anys d'història, va ser el detonant pel naixament de Caves Laviret, que recuperà el nom d'un antic celler de la població, que havia estat de la família Vilaret, per continuar amb la tradició cavista de Blanes.
Després vam anar a dinar al Restaurant LaBalma, un petit restaurant situat al carrer Esperança, n.11 de Blanes, molt recomanable, amb molt bona relació qualitat-preu. La Montse ens va avisar que quan volguéssim tornar a anar, reservéssim amb força antelació, perquè sempre està ple. I sobretot, deixeu un forat per les postres, són casolanes i delicioses!.
Sortint del restaurant, vam caminar uns minuts fins arribar a la Cerveseria Popaire, on Kristian Meyenburg, un dels seus dos creadors, l'altra és l'Elisenda Reynaldos, ens va ensenyar el seu obrador i com elaboren la seva cervesa artesanal -a la pagina web també trobareu aquesta informació-. Van començar elaborant-la a casa i a l'any 2009 van crear la microcerveseria Popaire -el nom ve de l'anterior treball del Kristian que era popaire-. A l'any 2011 van guanyar el premi Iniciativa Emprenedora La Selva. Elaboren una amplia varietat de cerveses amb un estil més aviat maltós, amb caràcter, fent servir mètodes tradicionals i productes naturals, amb noms que evoquen el món mariner, com Escórpora, Tinta de Pop o Escuma de mar.
I per finalitzar el dia, res millor que pujar fins al Castell de Sant Joan per gaudir d'una panoràmica espectacular de Blanes, amb una copa d'un cava elaborat amb raïm blanenc, Ses Vernes. Un projecte de la família Polls-Saura, que van recuperar sis quarteres de vinyes de l'avi per elaborar un cava només amb raïm blanenc -encara que el celler està al Penedès-, amb varietats recuperades com el Monastrell o la Garnatxa negre i autòctones com la Malvasia i la Pansa blanca (xarel·lo). Un projecte que vol recuperar la tradició vitivinícola de comarca.
Després d'haver gaudit d'un dia esplèndid, en la millor companyia, només ens han quedat ganes de tornar ben aviat, i perdre'ns pels carrerons de Blanes, per continuar descobrint aquesta vila marinera de la Selva.
Moltes gràcies al Roger Perales de Turisme Blanes pel fantàstic vídeo de la visita i a la Montse i el Jaume per haver-nos convidat.