La recepta que us porto avui és realment sorprenent! Està elaborada amb seità que és un producte elaborat a partir del gluten del blat. Naturalment no és apte per a celíacs ni per a persones amb intolerància o sensibilitat al gluten. El seità és la primera opció que jo us recomano tasteu si entreu en aquest univers de les proteïnes vegetals, ja que la textura és semblant a la carn. Hi ha qui us dirà que és millor començar pel tofu perquè no té cap gust i el seità sí, però com està fet de blat el seu gust no és gens estrany. Si us serveix de referència, al taller el seità cru va agradar a quasi tothom, cosa que no va passar amb el tofu i ja no us explico amb el tempeh. I si encara dubteu, feu una ullada a la foto i ja em direu...
Ingredients per a 3-4 persones:
- 20 grams de moixernons deshidratats
- 200 grams de xampinyons frescos
- 8 cebetes de la mida d'una nou
- 3 dents d'all
- 6-8 prunes sense pinyol
- 200 grams de seità
- 1 cullerada sopera d'oli d'oliva verge extra
- 1 branca de farigola
- 2 fulles de llorer
- 1 branca d'orenga
- 1 branca de canyella
- 1 cullerada de julivert picat
- 10 ametlles torrades
- 1/2 copeta de vi blanc (opcional)
- 125ml d'aigua
- sal i pebre
Pelem les cebetes i les deixem senceres. Rentem els xampinyons i els tallem en rodanxes o en quarts.
En una cassola, saltegem les cebetes, a foc mitjà, amb un raig d'oli i un pessic de sal. Afegim el seità tallat en llesques juntament amb les dues dents d'all senceres i sense pelar i les herbes aromàtiques (farigola, llorer, orenga i canyella). Després afegim a la cassola els xampinyons i els moixernons escorreguts, reservant l'aigua a banda. Remenem i coem els ingredients un parell de minuts abans d'afegir l'aigua dels moixernons, el vi i les prunes. Rectifiquem de sal i pebre. Tapem la cassola i coem els ingredients a foc lent uns 30 minuts.
A banda, preparem la picada en un morter amb una dent d'all, la cullerada de julivert picat i les ametlles torrades. Afegim la picada a la cassola a l'últim moment, abans d'apagar el foc.
Si veiem que ens queda massa líquid, podem destapar la cassola durant la cocció i deixar que evapori una mica, o bé afegir una mica de farina o Maizena diluïda en aigua freda, remenem, i deixem que espesseixi una mica.
És un plat que millora si es deixa reposar unes hores abans de servir-lo, i encara millor si ho cuinem per menjar-lo al dia següent.