La recepta original s'anomena Macarrons amb calamars; jo, però, he fet servir napolitanes de Pastes Sanmartí, de Caldes de Montbui, he substituït el porro per ceba i he canviat una mica les quantitats. El pebrot del piquillo dóna molt de sabor al plat i les avellanes, textura. Ben segur que el repetirem.
Ingredients per a 2 dues persones:
- 160 grams de pasta tipus napolitanes o macarrons
- 300 grams de calamars frescos (demaneu al peixeter/a que els netegin)
- 1 ceba mitjana (a la recepta original es fa servir 1 porro i mig)
- 5 pebrots del piquillo
- 50 grams d'avellanes torrades
- 30 grams de formatge Parmesà ratllat
- 10 grams de mantega
- sal, pebre negre mòlt i oli d'oliva
Tallem els porros o la ceba ben petita i la saltegem en una paella amb una mica d'oli, sal i pebre uns tres minuts, fins que estigui tendra. Retirem de la paella la ceba i la reservem; afegim una mica més d'oli i aboquem els pebrots del piquillo tallats també en daus petits amb una mica sal. Els saltegem un parell de minuts i els reservem també.
Pelem les avellanes i les piquem en un morter.
Quan l'aigua estigui bullint, afegim la pasta i la coem al dente. De seguida que estigui al punt, l'escorrem.
Tallem en dauets els calamars nets. En una paella gran posem un raig d'oli i els saltegem, amb una mica de sal i pebre, durant 1 minut. A continuació, afegim la ceba i el pebrot del piquillo, les avellanes picades i la pasta. Mesclem amb compte els ingredients, amb el foc encès, i després aboquem la pasta en una safata per anar al forn o bé directament sobre els plats que servirem a taula. Posem per sobre la pasta una mica de mantega i el formatge ratllat i el gratinem uns minuts fins que el formatge hagi agafat color. Servir immediatament.