Descobrint el Forn Camats i Torrons Fèlix a Agramunt

Ja fa uns anys que vam descobrir la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt. Es celebra la primera quinzena d'octubre i és una de les fires de més anomenada de les comarques lleidatanes. Milers de visitants arriben cada any a Agramunt per fer les compres avançades de les postres nadalenques per excel·lència, els torrons artesans, encara que el sector treballa per superar aquesta estacionalitat.

Si encara no heu comprat els torrons, us proposo de fer una excursió aquest cap de setmana fins a Agramunt, esmorzar al Forn Camats, visitar el poble, especialment el Refugi antiaeri de l'església de Sant Maria d'Agramunt, visitar Torrons Fèlix, per fer una bona provisió de torrons artesans, i dinar al restaurant Atípic, un restaurant amb una bona relació qualitat-preu i que disposa de menú de cap setmana. Aquest és l'itinerari que ens van proposar en Xavi de Flavorcook i en Toni de Chafarda Vulgaris, a una colla d'amics bloguers, i ens ho vam passar genial.

Com us deia vam començar fent un bon esmorzar al Forn Camats. En Josep Camats ens va fer cinc cèntims sobre la història del local, on està ubicada la cafeteria del forn, i sobre la història del poble a través de les fotografies en blanc i negre que decoren les parets de la cafeteria. El Forn Camats està molt a prop de l'església de Santa Maria i elaboren el pa de manera artesanal, sense cap tipus d'additius ni productes químics. Massa mare, fermentacions llargues, farines de qualitat i ecològiques, un forn de pedra a la llenya i i el bon saber fer del forner fan que Forn Camats sigui una visita obligada per als panarres que passin per Agramunt i els seus voltants, i per a tots aquells que vulguin gaudir d'un autèntic pa artesà.

Trobareu el pa de pagès tradicional i elaboracions més innovadores con el pa de timó o el pa amb xocolata, entre d'altres. També us recomano que tasteu la seva coca, tendra i esponjosa...una delícia!. I quan esmorzeu a la cafeteria, feu una bona ullada a aquest espai amb tanta història i a les fotografies que omplen la paret i que retraten un Agramunt desaparegut pels bombardejos indiscriminats que va patir durant la Guerra Civil.

Al sortir del Forn Camats, ens van apropar fins a l'església de Santa Maria per visitar el Refugi antiaeri; un refugi singular perquè no es coneix cap altra construït sota una església. Després, si voleu, podeu passejar pel centre del poble fins arribar a l'Espai Guinovart, un centre d'art contemporani on trobareu exposades les obres de l'artista Josep Guinovart.


Després vam enfilar camí fins a Torrons Fèlix. En Fèlix és mestre torronaire i elabora tots els seus torrons de manera totalment artesanal, en el seu petit obrador, raó per la qual la producció és limitada.  Ell mateix fa la selecció manual dels ingredients: avellana negreta de les comarques tarragonines, ametlla marcona i mel crua de taronjer del Perelló. Elabora torrons clàssics, com el torró d'Agramunt amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), el torró tou o el de coco amb xocolata, i els torrons d'autor, com el Capritx d'Agramunt, el Zoe o el de mousse d'avellana...Uns torrons d'una qualitat excepcional!

Torrons Fèlix és un dels quatre productors del poble que elabora torró sota la IGP Torró d'Agramunt. A Catalunya només Agramunt té una IGP dedicada al món del torró, Si voleu saber més sobre la història del torró d'Agramunt, aquí la trobareu.

Una proposta de ruta gastronòmica i cultural per Agramunt, que si us animeu a fer, espero m'expliqueu que us ha semblat.