Fira Ecoviure a Manresa

Aquest any s'ha celebrat la 18ª edició de la Fira Ecoviure al Palau Firal de Manresa. La fira va néixer l'any 1997 amb la intenció de servir de punt de trobada de persones i entitats que, des de diferents àmbits, treballen per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta.

Nosaltres hem visitat els estands relacionats amb la gastronomia; entre ells, hem visitat l'estand de Pomes ecològiques Biolord. Ja us vam parlar fa uns mesos de la visita que vam fer a una plantació de pomes d'alta muntanya al Pallars, associada a Biolord, que inicialment agrupava productors de la Vall de Lord, que van crear l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, a la que també es van afegir , a posteriori, productors de la Cerdanya i del Pallars Sobirà. Tots els productors de Biolord treballen en ecològic i estan certificats per la CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica). La filosofia de Biolord es basa en el respecte per les plantes i per l'entorn i en una comercialització justa dels seus productes, apostant pel comerç de proximitat.



També hem fet parada a l'estand de Terra de Profit, un partenariat entre les empreses cooperatives MengemBages (Frescoop), el Celler Cooperatiu d’Artés, la granja avícola Ecopallareta i el projecte d’horta i recuperació del paisatge TornaTerra; una agrupació que està oberta a qui vulgui comprometre's amb els objectius de Terra de Profit, que són promocionar el consum local i la venda de proximitat de productes de l’horta, ramaderia, vi i cava de la comarca del Bages i comarques perifèriques, aproximant els productors i consumidors des d'una economia més social i solidària. Trobareu més informació en aquesta publicació de Proper.




A l'estand del Celler Cooperatiu de Salelles, ens han parlat sobre el pinso ecològic que elaboren, certificat per la CCPAE. Van començar a elaborar pinso ecològic l'any 2004 i és de les poques empreses que n'elabora a Catalunya; la demanda es va incrementant cada any, però el principal problema que tenen és que el cultiu ecològic de cereals a Catalunya no és suficient per abastir la demanda, i cal comprar-ne fora. I és que moltes petites explotacions ramaderes s'estan convertint a la producció ecològica, una manera de donar un valor afegit als seus productes i així poder competir amb els productes convencionals.




I també hem visitat els estands de Les Refardes i d'Arboreco que pertanyen a la Xarxa Catalana de Graners (XCG), i que treballen per recuperar i preservar llavors de varietats locals. Cada graner treballa per la preservació, multiplicació i intercanvi de les llavors de les varietats locals de la seva zona. Les llavors es conreen de manera ecològica per preservar la seva qualitat. Els graners es coordinen entre si per intercanviar i autoabastir-se de llavors, i per la recerca i difusió de les varietats locals; aquestes són les que millor s'adapten a les condicions de cada zona. Les llavors són barates i amb aquest sistema, qui vulgui comprar llavors, no ha de dependre de les gran empreses agrícoles per la seva producció i comercialització; amb aquest sistema també s'ajuda a preservar la nostra biodiversitat.
Una fira de petites dimensions però molt recomanable de visitar, que aposta pel producte de proximitat i ecològic, i per una manera de fer diferent, més respectuosa amb el medi ambient i amb més contingut social.