Domus Apicius, experiències gastronómiques romanes

Fa unes setmanes vam anar a la Fira de l'Aigua de Caldes de Malavella i em va cridar l'atenció, al programa d'activitats, un taller-tast de cuina romana, així que vaig decidir apuntar-me i va resultar ser una interessant descoberta: el taller estava organitzat per Domus Apicius (en llatí, la casa d'Apici), que és un grup de recreació història que organitza experiències gastronòmiques al voltant de la cuina romana; no només ens descobreixen algunes de les receptes del món clàssic sinó també usos i costums dels romans al voltant de la taula.

L'equip de Domus Apicus està encapçalat per Ester Talarn, professora d'Història i estudiosa de la gastronomia romana; participen en festivals de divulgació històrica com Tarraco Viva o Magna Celebratio; també organitzen tallers i banquets per a particulars al local que tenen a Tarragona.

Marcus Gavius Apicius va ser un gastrònom romà del segle I d.C. suposadament autor del llibre De re coquinaria (La cosa culinària), llibre fonamental per conèixer la gastronomia de l'època romana.

Els romans menjaven amb les mans i amb cullera, la forquilla encara no s'havia inventat, i feien servir estovalles i tovallons (mappa); aquests últims eren molt més grans que ara i cada cantó servia per una cosa, per netejar-se els llavis, la suor -eren banquets molt llarg- i altres fluids - tenint en compte que en els gran banquets existia un recipient exclusivament per vomitar el menjar, ja us podeu imaginar per que podia servir- i l'últim cantó servia per tapar la fruita que s'enduien a casa -fent servir la mappa com a farcell- i que regalaven a l'esclau preferit de la casa -l'antiga versió del tupper actual-.

El menjar en aquella època era molt especiat, i es feien servir molts fruits secs, mel, oli, vi i herbes aromàtiques per preparar els plats. En el banquet que ens van preparar a Domus Apicius, vam tastar una amanida amb fruits secs, mel, oli d'oliva, vi dolç, vinagre i sal. El plat que va tenir més èxit va ser la hipòtrima, un formatge fresc, tipus mató, amanit amb api, fruits secs, vi ranci, menta i anet, i que vam acompanyar amb un vi especiat amb mel. També vam menjar uns cigrons, elaborats segons una antiga recepta egípcia i un pollastre amb verdures. Per postres, dàtils farcits de fruits secs picats, pebre negre mòlt i mel, que va sorprendre a tots els convidats.



Tot plegat va ser una experiència interessant i força entretinguda que us recomano, si teniu l'oportunitat de provar-la algun dia, especialment si us agrada la història de l'Antiga Roma, i de la ma d'una coneixedora de la matèria com l'Ester Talarn que, entre mossegada i mossegada us explicarà un munt de curiositat sobre els romans a taula.