La fà brica de licors de Cal Col.lector té 130 anys de vida i des del primer dia que va produir licors, encara que la famosa Ratafia dels Raiers s'elabora des de fa uns 55 anys, i la va crear Joan Portet al fer-se cà rrec de la destil·leria. El negoci el van iniciar els germans Ribera i Samsó que elaboraven aiguardents i licors dolços; quan, per matrimoni, es van unir a la famÃlia Borrell, obriren un local destinat a vendre els productes que elaboraven sota el nom de Borrell i Ribera. Van passar els anys i el negoci va anar passant de pares a fill fins que l'any 1951 van vendre el negoci a en Joan Portet i Mir, que primer va entrar a l'empresa com a treballador, després es va convertir en soci i finalment en l'amo del negoci, i que va ser el creador de la Ratafia dels Raiers en honor al seu sogre, Àngel Boixareu, el darrer raier de la nissaga de Casa Martà de la Pobla. Joan Portet va morir el 2008, i actualment són els seus fills, la segona generació Portet, qui porta el negoci.
.
A Can Portet es continuen elaborant de manera totalment artesanal els licors més tradicionals del Pirineu, alguns d'ells per altres marques -encara que el licor de cada marca té la seva pròpia recepta- com la ratafia de la Val d'Aran, coneguda com Aigua de Nódes, el licor de CassÃs dera Val, fet amb groselles negres, el licor de Granhons dera Val, fet amb aranyons o la Flor de Nhèu ar aroma de ceps, un aiguardent al que se'afegeix un destil·lat de ceps o siurenys. També elaboren, per exemple, la ratafia de Terrà nia, projecte al que estan associats, encara que la recepta d'aquesta és diferent a la recepta de la Ratafia dels Raiers.
Naturalment, al visitar la fà brica, vam aprofitar per "abastir-nos" de Ratafia dels Raiers i també de licor de Cassis -el licor preferit d'Hercules Poirot,el famós detectiu belga creat per l'Agatha Christie- i vam comprar el llibre d'en Pep Quintana i Riera, La Ratafia dels Raiers, Història d'un licor pirinenc (Garsineu Edicions) que inclou, a banda de la història d'aquest licor, un receptari de cuina i de licors, entre ells varies receptes de ratafies, que s'elaboren amb una base d'aiguardent o anÃs en la qual es maceren les nous i les herbes seques. El nombre d'herbes que s'empra en cada casa és diferent i la tradició diu que s'han de recollir pels volts de Sant Joan, macerar-les en alcohol uns quaranta dies, millor a sol i serena, filtrar-les a finals d'agost, embotellar el licor i encetar-lo per Tot Sants.
Per si us animeu a fer ratafia a casa, aquà us deixo la recepta de la Ratafia de nous verdes de Cal Col·lector inclosa en el llibre La Ratafia dels Raiers:
Ingredients: 3 litres d'AnÃs Portet, 350 grams de nous verdes, 15 grams de marialluïsa, 20 grams de tarongina, 5 grams de romer, 5 grams de timonets, 15 grams de berbena, 15 grams de menta, 15 grams de pell de taronja, 15 grams de pell de taronja amarga, 15 grams de quina calissaia, 1 nou moscada en pols, 5 grams de cardamom, 5 grams d'angèlica, 6 grams d'hisop, 4 grams de sucre cremat.
(Tingueu en compte que les plantes les heu de pesar seques, mai tendres)
Poseu les plantes a macerar en l'anÃs i deixeu-les 40 dies a sol i serena. Passat aquest temps, coleu-ho. Afegiu el sucre cremat i la ratafia estarà llesta, a punt de consumir.