Vam concertar una visita a l'explotació amb la Dolors, que ens va explicar que fa un parell d'any la seva família va decidir tornar a treballar els terrenys de la padrina, que fins aleshores havien estat de pastura i plantar pomeres ecològiques. La majoria d'explotacions a la zona són ramaderes i hi ha molta competència, però d'agrícoles cap d'aquesta mena; van buscar qui tingués experiència en el sector i es van associar amb l'Associació agrària ecològica de poma de muntanya.
Com es explica la Dolors, els arbrers fruiters necessiten fred, han d'hivernar per poder rendir a la primavera i l'estiu, però quan va arribar la industrialització, a alta muntanya, i degut a les limitacions físiques dels terrenys, el conreu dels arbrers fruiters va quedar relegat a l'autoconsum, ja que a la plana es podien conrear gran extensions; així es va prioritzar la quantitat sobre la qualitat, encara que això comportés conrear la fruita amb tractaments químics i sobreexplotar la terra.
Degut a les condicions físiques del terreny a alta muntanya, el Josep i la Dolors es van decantar per conrear un producte amb valor afegit, com l'ecològic, perquè no poden competir en quantitat però sí en qualitat, i la poma d'alta muntanya és més crocant i dolça que la de la plana i com es conrea ecològicament - tenen el segell de CCPAE- les pomes reben el mínim de tractaments fitosanitaris, substituint els tractaments agroquímics per altres de naturals, respectuosos amb el medi ambient i més beneficiosos per la nostra salut.
Les varietats que conreen són pròpies de la zona del Tirol -no hi ha planter suficient per explotar les varietats autòctones-. Es cultiven quatre varietats de pomes: les Crimson crisp, anomanades Roges, les més primerenques, cruixents i sucoses, les Opal també anomenades Grogues, semblants a les Golden però més rústegues i molt crocants, les Renoir, anomenades Bruna, i que la gent gran que les tasta diu que són com les pomes que es menjaven abans, -és una varietat que conrea en exclusiva l'Associació per a tota Catalunya- i per últim les Story, aquí anomenades Negreta pel seu vermell granatós, i que és la varietat més tardana; haurem d'esperar però al setembre per començar a tastar-les.
Quan sigui la temporada, podreu trobar les pomes de muntanya a algunes tendes dels supermercats Esclat, Veritas i Mengem Bages i també a la Fira Ecoviure de Manresa, encara que si podeu feu una "escapadeta"al Pallars, les podreu comprar directament al productor; nosaltres esperem poder tornar aquest any i fer-ne una bona provisió!
Aquí teniu les dades de contacte de la Dolors i el Josep, i si us animeu a visitar-los o a tastar les seves pomes espero que ens ho expliqueu; i si feu alguna recepta, també!