Visita a Mooma i tast de sidra catalana

A la trobada bloguera organitzada a Girona, la Mònica d'Ensucrat ens va preparar un esmorzar d'allò més gironí: un xuixo de crema espectacular acompanyat d'un suc de poma de Mooma. Em va agradar tant el suc que vaig visitar la pàgina web de Mooma i vaig descobrir que també elaboraven sidra amb poma de l'Empordà, així que em vaig apuntar a les visites que organitzen a les seves instal·lacions situades a Palau-sator (Baix Empordà), molt a prop de Torroella de Montgrí.

Si no coneixeu aquella zona del Baix Empordà us haig de dir que està plena de pomers, com la finca familiar de Mas Saulot. I és que la família Frigola té una llarga tradició en el conreu de la poma; de fet, en Pere Frigola va ser soci fundador de la cooperativa Girona Fruits. Un bon dia, la família va decidir donar un valor afegit a les pomes que conreaven i van crear Mooma (fent un joc de paraules amb Montgrí i poma) per elaborar tot un seguit de productes derivats de la poma com sucs, vinagres, melmelades, snacks i sidra, sense cap mena d'afegit químic, tot 100% natural.

A l'esmorzar que ens van preparar abans de començar la visita - l'esmorzar és opcional però us el recomanem de totes totes- vam poder tastar, primer de tot, els sucs de poma; elaboren quatre varietats de sucs, sense cap tipus d'additiu, ni aigua ni sucres afegits: suc de poma Granny Smith, Fuji, Pink Rosée i Gala (el meu preferit, el Granny Smith, pel seu punt àcid); també vam tastar la melmelada de poma, la de poma i nabius i la de poma, taronja i menta, totes boníssimes! Tampoc vam deixar de tastar els snacks de poma deshidratada, un producte especialment pensat pels esportistes. I a més havien preparat un pastís de poma, segons la recepta de l'àvia, que estava per llepar-se'n els dits!

Tots aquests productes s'elaboren a Mooma des de fa menys d'un any i gràcies, en part, a la col·laboració amb diferents petits productors de la zona; així la sidra s'envasa en una empresa de cervesa artesana o les melmelades es preparen en un obrador proper; també les pomes amb que s'elaboren els productes no són només de Mas Saulot, sinó també d'altres finques properes, de cooperativistes de Girona Fruits. I és que Mooma no només aposta pel producte local i el consum de proximitat, sinó també pel creixement econòmic de la zona.

Després del fantàstic esmorzar, i després de visitar els camps de pomers, la visita va continuar a les instal·lacions on s'elabora la sidra Mooma. En Pau ens va explicar com van ser els inicis de l'elaboració de la sidra, les proves, les investigacions, per aprendre a fer la sidra amb pomes de l'Empordà seguint el mètode anglès, i com han passat d'una producció totalment manual a una més mecanitzada que els ha permès optimitzar els recursos de que disposen.

La sidra Mooma s'elabora amb suc de poma, en lloc del concentrat de poma que fan servir les grans empreses sidreres. Les pomes s'agafen de l'arbre i es premsen per extreure'ls el suc; després aquest es transfereix a uns tancs on s'afegeixen llevats per que el suc fermenti. Una vegada acabada la fermentació, el líquid es filtra. Els sucs de les diferents varietats de poma fermenten per separat i després es fa el coupatge entre les diferents varietats; s'afegeix concentrat de poma per aconseguir el punt de dolçor adequat i després s'envasa afegint un punt de carboni. Així s'aconsegueix una sidra jove, afruitada, de baixa graduació alcohòlica, filtrada i lleugerament gasificada.

En menys d'un any, la sidra Mooma ja ha aconseguit guanyar un tast internacional fet el passat mes de gener a Astúries, on participaven sidres elaborades a altres països com Anglaterra, Irlanda, o Sudàfrica, i els tastadors van definir-la com "lleugera, sense defectes, aromàtica i coherent".


Amb la seva sidra, Mooma ofereix un producte alternatiu a la cervesa, suau i lleuger, elaborat exclusivament amb pomes de l'Empordà. Si us agrada la sidra anglesa o irlandesa, heu de tastar la sidra de Mooma, us sorprendrà! Igual que els seus sucs de poma! Per això us recomanem que els visiteu -a partir del 25 de juny, dissabtes i diumenges, amb reserva prèvia-, per conèixer com elaboren els seus productes i poder-los tastar.

Ara també podeu dinar a la sidreria. Podeu consultar els horaris i la carta aquí.