Visita a la Granja La Roca #benvingutsapages

Aquest cap de setmana passat s'ha celebrat la primera edició de Benvinguts a Pagès, un projecte liderat per la Fundació Alícia, amb la col.laboració de l'Agència Catalana de Turisme  i el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i dels patronats de Turisme de les Diputacions, amb la voluntat d'apropar el productor al consumidor final, sense intermediaris, per conèixer l'origen dels productes que mengem. Aquesta activitat s'emmarca dintre dels actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016 i de l'Any de la Gastronomia i l'Enoturisme.

Gairebé 200 explotacions catalanes han participat en les jornades de portes obertes, on també han participat  uns 225 restaurants oferint menús elaborats amb productes de temporada i de proximitat i 230 allotjaments, amb ofertes de cap setmana.

Malgrat el mal temps de dissabte, més de 12.500 persones han participat en #benvingutsapages; amb aquestes dades, l'organització ha valorat la primera edició com un èxit total, i ja prometen una nova edició per l'any vinent.

Nosaltres divendres per la tarda, vam visitar la Granja La Roca, una granja avícola situada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, al Vallès Occidental, que es dedica a la producció d'ous ecològics, seguint la normativa de la CCPAE, d'agricultura ecològica certificada, i ara també a l'elaboració de brou de gallines ecològiques i brou d'escudella amb vedella ecològica de La Soleia. Amb aquests brous es presenten als Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) que concedeix cada any la Generalitat, per incentivar les innovacions en les empreses agràries orientades a la millora de la competitivitat i la sostenibilitat del sector.

La Granja La Roca està ubicada en una pineda a 200 metres de la Masia La Roca, una de les masies més grans i antigues de la Vall d'Horta, documentada des de l'any 1328, al terme municipal de Sant Llorenç Savall, a 17 Km de Sabadell. Van ser pioners a Catalunya en la producció d'ous ecològics. Les gallines disposen de patis de pastura on es mouen lliurement; aquests patis es fan servir de manera alternativa per que es puguin anar regenerant i així preservar la biodiversitat, doncs no oblidem que la Granja es troba dintre d'un parc natural.


Les gallines no neixen a la granja, sinó que arriben sent pollets, i viuen allà fins l'any i mig aproximadament; és aleshores quan les gallines de més edat, comencem a pondre ous amb la closca més fina, fet que afecta a la qualitat estètica dels ous, segons els estandars que demanda el mercat, i això fa que calgui sacrificar-les. No obstant, les gallines estan sanes i ben alimentades, i per això a la Granja han decidit aprofitar la seva carn de qualitat per fer brous. Uns brous que s'elaboren també amb verdures ecològiques i amb poca sal.

Les gallines s'alimenten a base d'una barreja de blat de moro, ordi i soja ecològics; amb l'alimentació es controla el nombre d'ous que ponen setmanalment, de 4 a 6 ous per gallina. Encara que en llibertat, les gallines ponen els ous en els nius que hi han dintre de la nau principal de la granja, on es mouen també en total llibertat. La disposició dels nius facilita la collida manual dels ous.

Hi han persones que aposten per fer les coses de manera respectuosa amb el benestar animal i amb el medi ambient; a la Granja La Roca, en Carles i la Montse ho van tenir clar des de bon començament: volien tenir els animals en llibertat, no els volien tenir engabiats; i volien fer un producte de qualitat, per això van decidir-se per la producció ecològica; ells, com a moltes altres persones, consideren que els productes ecològics no són cars, més aviat ens hauríem de plantejar perquè els altres són tan barats, i decidir invertir en la nostra salut.

Els productes de La Granja La Roca són de producció limitada i de proximitat, només el podreu trobar en comerços a menys de 30 km de la granja (i en el Corte Inglés de Sabadell), per això vam aprofitar per comprar ous - uns ous amb un clara consistent i un rovell ben groc- i els brous, de gust molt suau i saborós.