Ingredientes per a 4-6 persones:
- 200 ml de llet sencera
- 2 rovells d'ou (mitjans)
- 50 grams de sucre morè
- 300 ml de nata 35% MG
- 150 ml de xarop d'auró (la recepta original, 175ml)
- 100 grams de nous pecanes (la recepta original, 150 grams)
Si fem el gelat amb gelatera, hem de posar el dia abans el cubell en el congelador.
Primer torrem al forn les nous a 150º, només amb la part de dalt del forn encesa, i durant uns 10 minuts vigilant que no se'ns cremin; de seguida que sentiu l'olor a torrat, les podeu treure. Quan es refredin, les piquem amb un ganivet -s'esmicolaran amb molta facilitat-.
En un bol batem els rovells d'ou amb el sucre morè, uns 4 minuts. En una cassola aboquem la nata i la llet i les posem a foc mig just fins que comencin a bullir, aleshores retirem la cassola del foc i afegim la llet als rovells d'ou, remenant constantment. Tornem a posar tot el líquid a la cassola, i a foc suau, remenem sense parar fins que la crema espesseixi -per saber si la crema està a punt, mullem la cullera de fusta en la crema i li passem un dit per sobre, si queda una marca ben definida, la barreja està al punt-. Retirem la cassola del foc i afegim el xarop d'auró i barregem fins que s'integrin tots els ingredients.
Quan la crema estigui ben freda -la podeu deixar d'un dia per l'altra al frigorífic-l'aboqueu poc a poc a la gelatera, ja en marxa, vigilant de que el líquid no toqui les parets de la gelatera, i la deixem treballar uns 20 minuts; uns minuts abans, aboquem les nous ben picades.
Com es tracta d'un gelat molt cremós, us aconsello que el fiqueu al congelador un parell d'hores abans de menjar-lo, tot i així es desfà molt ràpid -així ha sortit la foto-. Si no tenim gelatera, fiquem la crema en un tupper o recipient metàl·lic i el deixem al congelador un parell d'hores; el traiem i el remenem amb una espàtula o cullera de fusta per trencar els cristalls de gel que es faci a l'interior; farem el mateix cada 2 o 3 hores, fins que aconseguim una textura cremosa.
Recepta del llibre El libro de los helados y sorbetes de Vicki Smallwood, Edicions Robinbook