En aquest taller de pastissos sense farina, la Maria Alcolado de mesquemenjar, ens va ensenyar com fer servir les fruites seques i les dessecades i les begudes vegetals per cuinar dolços sense farines ni llet animal. A les persones que, com a mi, ens agraden molts els dolços, aquestes versions més saludables, ens poden "costar" una mica de bon començament, però indiscutiblement són molt saludables i ens poden ajudar a "desenganxar-nos" una mica de l'excés de sucre que domina la nostra alimentació diària, perquè no ens equivoquem, el sucre no està només en els productes dolços; a més, aquest tipus de postres solen atipar més que les postres amb sucres refinats i nos ens provoquen pujades de sucre a la sang que, a curt plaç, es inciten a voler tornar a ingerir sucre; ja sabeu, a més sucre refinat menges més sucre vol consumir...
Ingredients per a 8-10 racions, depenent dels motlles (aconsellable que siguin de silicona):
- 250 grams de pastanagues
- 350 ml de beguda vegetal d'arròs, ametlla o civada
- 2 cullerades de coco ratllat
- 1 cullerada de flocs d'agar-agar
- un pessic de sal marina
- 100 grams d 'orellanes, o panses, o prunes o figues seques
- 100 grams d'anacards crus o nous, o avellanes o festucs
- 1 cullerada de garrofa (opcional) o cacau en pols deshidratat Valor
En una altre cassó, posem la beguda vegetal, el coco ratllat, els flocs d'agar-agar i un pessic de sal i els coem uns 10 minuts, a foc baix, sense tapar i remenant tot sovint. Passat els 10 minuts, afegim la pastanaga triturada, remenem, i tornem a triturar amb la batedora. Deixem que es refredi a temperatura ambient abans d'abocar la crema dins dels motlles. Com us deia abans, es recomanable fer servir per aquesta recepta motlles de silicona, perquè us serà més fàcil de desemmotllar-los; això si, primer els omplim d'aigua, després l'escorrem i,sense eixugar el motlle, l'omplim amb la crema. Una vegada omplert tots els motlles, els fiquem al frigorífic, mínim 2 hores.
Mentrestant preparem la base, afegint tote les fruites seques i dessecades en una picadora per triturar-les; podem fer les combinacions que vulguem: dàtils i nous, avellanes i panses, nous i panses...Podem afegir una mica d'aigua si queda molt pastós, però vigilant que no quedi aigualit perquè hem d'abocar la massa sobre paper de forn i estirar-la amb un corro, per tallar-la després a la mida de la base dels pastissets, per tant ha de tenir prou consistència. Quan tinguem les bases fetes, les fiquem al frigorífic, fins que comencem a desemmotllar els pastissets, que posarem sobre la base, i decorarem amb fruites seques i fulles de menta.
Aquestes postres són riques en fibra, vitamines i antioxidants. Si podeu, feu servir garrofa en lloc de cacau, ja que la garrofa té menys greixos (un 2% en lloc del 23% del cacau), té proteïnes, permet l'absorció dels minerals, com el calci i el ferro, perquè no té oxalat, i tampoc té teobromina, de manera que no és excitant ni addictiva com el cacau.