Un dels plats on m'encanta posar carxofes és als arrossos. Si tinc carxofes a mà, i l'arròs ho permet, no deixo d'afegir-n'hi un parell. En aquest cas, la carxofa no és un complement sinó l'ingredient principal; es tracta d'un senzill arròs per gaudir de la carxofa.
Per fer un arròs per a quatre persones ens caldrà:
- 250g d'arròs.
- 200g de bolets variats.
- 3 carxofes
- 1 ceba grossa
- 1 escalunya
- 1 dent d'all
- 1 litre de brou de pollastre
- Oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre
Piquem l'all, i el posem en una cassola amb un bon raig d'oli i ho posem al foc. Així que l'all comenci a agafar color, hi afegirem la ceba i l'escalunya que haurem picat ben petites. Ho deixem tot a foc mig uns tres o quatre minuts.
Mentrestant pelem i tallem les carxofes a quarts i les afegim a la cassola. Ho deixarem coure a foc mig, amb la cassola tapada, fins que la ceba sigui transparent, màxim que tot just comenci a agafar color. Anirem remenant de tant en tant per evitar que la carxofa es pugui cremar.
Afegim els bolets, els saltem una mica i salpebrem. Tot seguit hi posem l'arròs, ho remenem una mica i hi aboquem el brou que tindrem a punt i bullint. Posarem el foc fort per que bulli amb força els primers 8 o 10 minuts. Després posarem el foc mig fins que l'arròs s'acabi de coure, això seran 16-18 minuts, però dependrà, en part, de la varietat d'arròs que fem servir. En aquest cas, jo he fet servir un arròs marisma Molí de Rafelet, i la cocció ha estat més breu.
Quan falti poc per acabar de coure corregirem de sal i pebre. Abans de servir, deixarem reposar cinc minuts.
Si us agraden les carxofes i l'arròs tant com a nosaltres, segur que en gaudireu. Bon profit!