Jo m'aixeco molt d'hora i dino molt tard i quan em porto galetes amb flocs de civada, per menjar alguna cosa a mig matÃ, em sento més tipa i no tinc tanta gana. Això és perquè la civada és rica en hidrats de carboni complexos, que s’absorbeixen de forma lenta i, per tant, també alliberen els sucres de forma lenta i progressiva i ajuden a mantenir el nivell de sucre en sang constant (Ets el que menges), tot el contrari de quan menges rebosteria industrial, que t'atipa mentre la menges
però que, passada una estona, tornes a tenir gana igual que si no haguessin menjat res.
Ingredients:
- 120 grams de flocs de civada
- 200 ml de llet de civada o llet desnatada
- 120 grams de pastanaga ratllada
- 120 grams de farina de blat
- 80 grams de sucre morè
- 100 ml d'oli de girasol
- 1 sobre d'impulsor quÃmic (15 grams)
- 2 ous mitjans
- 1 cullerada de suc de taronja
- ratlladura d'una taronja
- un pessic de sal
En un bol posem els flocs de civada i la llet tèbia, i els barregem bé; per una altra banda, ratllem la pastanaga i la taronja, per separat.
Afegim al bol on tenim la civada i la llet, primer la farina i l'impulsor quÃmic, mesclant bé tots els ingredients, però no en excès; a continuació afegim l'oli de girasol, la sal, el sucre morè, el suc de taronja i els ous batuts, i ho mesclem tot, just per que s'integrin els ingredients; i per últim, aboquem la pastanaga ratllada i la ratlladura de taronja. Posem la massa en un motlle per fer plumcakes, prèviament greixat o folrat amb paper de forn, i l'enfornem durant 45 minuts; abans del treure'l del forn, punxem el bescuit amb una broqueta i si surt neta, ja podem treure el bescuit del forn. No el desemmotlleu abans no es refredi una mica.
Segons la recepta original, podem substituir la pastanaga per poma o carbassó ratllat. Jo la propera vegada li afegiré una mica de canyella i gingebre, crec que li donarà un gust molt bó.
Una última qüestió: no proveu de congelar-lo; se us farà malbé.