Com sempre, el repte ha estat l'excusa per tornar a passejar per les receptes de Pebre i xocolata, i gaudir de les més llamineres, que no són poques; no obstant, m'he decidit per una salada per que em fa sentir menys culpable, ja que porto temps intentant fer bondat i perdre uns quants kilos i no hi ha manera...La recepta que he elegit és la de pastís de carxofa; no se si ho he fet perquè m'encanta la carxofa, encara que no és temporada i he hagut de fer servir de llauna, o bé perquè el meu subconscient ha relacionat la carxofa amb la dieta d'algunes famoses i ha decidit tirar pel dret ja que jo no ho faig... he, he!
Els pastissos salats m'encanten: són fàcils de fer, fan goig quan es presenten a taula, es poden preparar amb antelació i estan boníssims -per regla general-. He hagut d'ajustar les quantitats ja que a casa no som colla, i tot i així surt una recepta per a quatre persones.
Ingredients:
- 240 grams de carxofes pelades i tallades a quarts
- 100 grams de cansalada tallada
- 1 ceba mitjana
- 4 ous
- 100 grams de formatge curat, en un tros
- 30 cl o 2 cullerades de crème fraîche o nata líquida per cuinar
- oli d'oliva
- sal
- pebre blanc
- Herbes de Subirats (sajolida, orenga i farigola) o les que vosaltres volgueu
Com no és temporada de carxofes les he comprat de llauna; naturalment no és el mateix que si fem servir carxofes fresques, però com la recepta s'ho val, la tornaré a fer quan arribi la temporada. Les escorreguem i les reservem.
A banda, en una paella al foc posem la cansalada fins que s'enrosseixi, aleshores la retirem i afegim una mica d'oli d'oliva i quan estigui calent aboquem la ceba tallada ben petita; quan estigui transparent, afegirem la carxofa, remenarem, i després afegirem la cansalada, pebre blanc i les herbes; retirem del foc la paella mentre preparem la resta d'ingredients. En un bol batem els ous i afegim les cullerades de crème fraîche -és més espessidora que la nata líquida per cuinar, encara que a la recepta de la Marta, ella fa servir nata líquida, així que podeu fer servir la que us vagi millor-. Ratllem el formatge i el barregem amb els ous i després afegim les carxofes. Ho posem tot en un motlle tipus plum-cake, prèviament greixat, i el fiquem al forn entre 30-45 minuts; punxem amb una broqueta i si aquesta surt neta, el traiem del forn, i el servim tebi. Per cert, és d'aquelles receptes que està més bona al dia següent, això si us sobra un mica.