Carbassons a la parmesana (Zucchini alla parmigiana)

La recepta d'avui està treta del llibre "Dos italianos entre fogones" (Ed.Grijalbo), que porta per subtítol "Auténticas recetas caseras de Italia", i no és un simple slogan, perquè la majoria de les receptes són molt casolanes, fàcils de fer i amb ingredients molt quotidians i assequibles; a més, tot el llibre està ple d'històries, anècdotes i fotografies de la Itàlia més tradicional. Els escriptors, Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo, són reconeguts xefs a Anglaterra, on van emigrar fa més de 40 anys. L'únic problema que té el llibre és saber per quina recepta començar! Jo finalment m'he decidit per aquesta de  Carbassons a la parmesana, perquè m'encanten les salses de tomàquet i el formatge. Si voleu rebaixar una mica les calories de la recepta, sempre podeu fer els carbassons a la planxa o al forn i rebaixar la quantitat de formatge; també podem fer la mateixa recepta amb albergínia. He variat una mica les quantitats d'algun ingredient bàsicament, però ja veureu que la recepta és molt senzilla i permet un munt de variacions.

Ingredients per a quatre persones:
  • 500 grams de tomàquet triturat 
  • 1 ceba petita
  • alfàbrega (si pot ser fresca, millor)
  • 3 carbassons mitjans tallats longitudinalment d'uns 5mm de gruix 
  • 2 ous batuts 
  • 250 grams de formatge provolone tallat en trossos petits
  • 3-4 cullerades de formatge parmesà ratllat
  • farina
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • 2 culleradetes de sucre
  • sal i pebre negre
  • oli d'oliva


Primer preparem la salsa de tomàquet, sofregint en una cassola la ceba tallada ben petita amb un raig d'oli d'oliva. Quan transparenti, aboquem el tomàquet triturat i anem afegint la sal, el sucre, el pebre vermell i l'alfàbrega, i ho coem a foc suau uns quinze minuts, remenant tot sovint. És important que tasteu la salsa i que rectifiqueu d'ingredients, si cal.

Per una altra banda, enfarinarem les rondanxes de carbassó i les banyarem en ou batut, al qual haurem afegit també una mica de sal i pebre negre; fregirem les rondaxes en una paella amb força oli
i les posarem sobre una reixeta per que s'escorri l'oli sobrant.

Encendrem el forn a 180 graus, dalt i baix.

Farem servir una safata de forn, on posarem primer un parell de cullerades de tomàquet; després una primera capa de carbassons fregits; a continuació, repartirem per sobre els carbassons la salsa i el formatge provolone tallat en trossos petits, i espolsarem per sobre el formatge parmesà ratllat i l'alfàbrega picada fina; a continuació posarem una altra capa de carbassons, i la última serà de salsa de tomàquet i formatge provolone i parmesà. Fiquem la safata al forn, primer tapada amb paper d'alumini durant 20 minuts, i després destapada 20 minuts més; els últims 5-10 minuts podeu posar el grill per que el formatge es dauri una mica. Traiem la safata del forn i servim passats uns minuts.

Buon appetito!