En una d'aquests activitats, la celebració del seu 3è aniversari, vam assistir a una conferència sobre el projecte "ARROSVOLUCIÓ 000".
Els objectius d'aquest projecte són:
- crear un arròs de la màxima qualitat gastronòmica
- que sigui beneficiós pels ecosistemes del Delta de l'Ebre
- que sigui saludable pels consumidors
- que afavoreixi a la població local (treball, beneficis, prestigi...)
- que transmeti a futures generacions els coneixements ancestrals de producció de menjar de manera manual i amb eines senzilles
L'ARROSVOLUCIÓ 000 és un projecte de SEO/Bird Life i Deltapolet que segueix els objectius del Parc Natural del Delta de l'Ebre, les recomanacions de la Red Natura 2000 i l'ideari de la Reserva de la Biosfera, tenint cura de les aus, la salut mediambiental, les tradicions i el paisatge del Delta de l'Ebre.
En aquest sentit, l'entitat SEO/BirdLife Catalunya va crear la companyia RIET VELL per promoure la producció i comercialització de cultius ecològics en àrees d'interès natural, on l'agricultura ajuda a la conservació d'espècies de fauna i flora amenaçades o en perill d'extinció, mantenint el seu habitat natural. Aquest mateix model s'ha exportat a altres zones com la Vall de l'Ebre. Actualment comercialitzem a més de l'arròs ecològic del Delta de l'Ebre, pasta integral elaborada amb blat conreat a la Vall de l'Ebre i llegums ecològiques cultivades a zones d'especial protecció de Castella. A més, van cedir unes 40 hectàrees de l'espai de Riet Vell per donar vida al projecte ARROSVOLUCIÓ 000 (0 productes químics, 0 combustible i producte km0).
En aquest sentit, l'entitat SEO/BirdLife Catalunya va crear la companyia RIET VELL per promoure la producció i comercialització de cultius ecològics en àrees d'interès natural, on l'agricultura ajuda a la conservació d'espècies de fauna i flora amenaçades o en perill d'extinció, mantenint el seu habitat natural. Aquest mateix model s'ha exportat a altres zones com la Vall de l'Ebre. Actualment comercialitzem a més de l'arròs ecològic del Delta de l'Ebre, pasta integral elaborada amb blat conreat a la Vall de l'Ebre i llegums ecològiques cultivades a zones d'especial protecció de Castella. A més, van cedir unes 40 hectàrees de l'espai de Riet Vell per donar vida al projecte ARROSVOLUCIÓ 000 (0 productes químics, 0 combustible i producte km0).
El projecte ha recuperat l'activitat tradicional del cultiu de l'arròs de manera manual; des de que es planta fins que es tria l'arròs, tot és fa manualment; només la falç ajuda en la fase de segar. S'han recuperat les garberes per assecar el gra a sol i serena; i els grans d'arròs es piquen a cadup, per trencar la capa de segó. És una herència del moriscs que van poder fugir de l'expulsió i que es van quedar per aquesta zona, i que es va recuperar amb la Guerra Civil, quan les poblacions es van quedar sense llum i van haver de tornar a treballar l'arròs manualment.
Al picar l'arròs a cadup (amb un pal de fusta dintre d'un recipient de fusta o pedra) s'esquerda la capa de segó i fa que l'arròs sigui més absorbent que l'arròs integral, però mantenint totes les seves propietats, ja que no se li treu la capa de segó, només s'esquerda, i així manté els aminoàcids essencials, la fibra, i els antioxidants; és a dir, té tots els beneficis de l'arròs integral però més capacitat d'absorció, fet que permet que es pugui cuinar tot tipus de plats amb aquest arròs.
Voluntaris i turistes, que venen d'arreu del món, ajuden a sembrar l'arròs i aprenen els mètodes tradicionals de conreu d'aquest aliment bàsic per la subsistència de mil·lions de persones al món.
Només és fa una collita a l'any i la producció és limitada - només es poden comprar 250 grams per persona-, que només es pot adquirir a les instal·lacions de Riet Vell. El principal és que no es perdi el coneixement ancestral del conreu manual de l'arròs.
Una reflexió que ens va fer en Palet: 15 dies sense llum o sense transport i estaríem abocats a passar gana, quan tenim la terra i les llavors per poder conrear els nostres aliments. No hem de permetre que la tecnologia ens faci oblidar el coneixement de les generacions que ens han precedit.