Una de les coses que em va sorprendre quan vaig començar a passejar pels blogs de cuina era que no només es feia servir la pastanaga en la rebosteria, sinó també la carbassa, la remolatxa, el carbassó o el ruibarbre -molt típic en les pel·lícules americanes que mengin pastís de ruibarbre-. Per això, quan vaig fullejar el llibre de Cupcakes de la Neus Moya, de Cossetània Edicions, i vaig veure que tenia la recepta del cupcake de carbassó, vaig decidir estrenar el llibre fent aquesta recepta, i no una amb xocolata, com hagués estat previsible.
En el llibre de la Neus no només trobareu 50 receptes de cupcakes, també trobareu consells bàsics per iniciar-vos en el món dels cupcakes, els estris necessaris, receptes de toppings i varis tutorials per aprendre a decorar-los. De les receptes, us destaco algunes que m'han cridat l'atenció: cupcakes de crema catalana, de mel i mató, de cervesa negra i de coco i mango, entre altres. Un llibre no només pels que volen iniciar-se en la rebosteria creativa sinó també pels que cerquen receptes originals per fer cupcakes.
Aquí teniu la recepta dels cupcakes de carbassó del llibre de la Neus Moya:
- 200 grams de farina
- 2 ous
- 200 grams de sucre morè
- 180 ml d'oli -jo he fet servir oli de girasol, més suau de gust que el d'oliva-
- 1 culleradeta d'impulsor químic
- 1/2 culleradeta de bicarbonat
- 1 culleradeta de gingebre en pols
- 15 ml d'extracte de vainilla - jo he fet servir aroma de vainilla-
- 40 ml de sèrum de llet (llet amb unes gotes de llimona)
- 200 grams de carbassó ratllat
- 30 grams de pinyons
- 300 grams de crema de formatge tipus philadelphia
- 6 cullerades de sucre llustre
El sèrum de llet es pot preparar a casa, afegint unes gotes de suc de llimona a la llet -jo he fet servir semi-desnatada-; ho deixem reposar un mínim de 10 minuts sense remenar, abans de fer-lo servir.
Encenem el forn a 170º, dalt i baix.
Ratlleu el carbassó; si veieu que té llavors les aparteu abans de ratllar-lo. Hi han receptes que recomanen assecar amb paper de cuina el carbassó ratllat, per eliminar l'aigua que pugui deixar anar, i que afectaria a la textura de la massa; a mi no m'ha calgut fer-ho, però tingueu-lo en compte si quan ratlleu el carbassó deixa anar molta aigua. Podeu pelar el carbassó o deixar-li la pell, depenent si voleu que es noti més o menys el color verd.
Poseu les càpsules al motlle metàl·lic. Tamiseu la farina amb el llevat, el bicarbonat i el gingebre i barregeu el sèrum de llet amb l'extracte de vainilla.
En un bol barregem l'oli amb el sucre morè; afegim un a un els ous i batem fins que s'integrin tots els ingredients. Després afegim la meitat de la farina, mesclem bé i aboquem el sèrum. Remenem i afegim l'altra meitat de la farina fins que aconseguim una massa homogènia. Per últim afegirem el carbassó ratllat i els pinyons i ho mesclarem tot.
Omplin les càpsules màxim 2/3 de la seva capacitat i enfornem durant 20 minuts. Punxem amb un escuradents per comprovar si estan cuits, si no els deixem 5 minuts més al forn o fins que surti l'escuradents net.
Quan traieu els cupcakes del forn, deixeu-los refredar uns 10 minuts màxim dins del propi motlle, i després poseu-los sobre una reixeta fins que es refredin totalment abans de decorar-los.
A la recepta original es decoren amb crema de formatge tipus philadelphia i gingebre en pols; com m'agrada més el dolç, he posat sucre llustre en lloc de gingebre. També els hem menjat sense frosting i ens han agradat molt, són molt suaus de gust i tenen una textura súper esponjosa. Us recomano que els tasteu de les dues maneres.
No us perdeu de fer una ullada al blog de la Neus, us encantarà, igual que el seu llibre.