L'Slow Food és un moviment que va néixer a Itàlia l'any 1986, en contraposició al menjar i estil de vida ràpid. Fomenta una cultura gastronòmica basada en aliments Bons, Nets i Justos:
- Bons: Productes de temporada, locals i tradicionals. Aposta per recuperar varietats antigues que es van perdre quan es va optar el segle passat per l'agricultura intensiva, abandonant les varietats menys rendibles, encara que fossin les més saboroses. Per això existeixen projectes com l' Arca del Gust, per recuperar productes i mètodes d'elaboració d'arreu del planeta que s'havien perdut, i ara s'intenten recuperar -a Catalunya, la patata del bufet, per exemple-. I a nivell local, existeixen els Baluards, que són projectes per recuperar varietats locals perdudes i fomentar la seva producció i el seu consum, com les mongetes del ganxet al Vallès Oriental.
- Nets: Són productes de proximitat, amb el que es redueix el transport d'aliments, amb l'estalvi energètic que això comporta. Són productes cultivats de manera respectuosa amb el medi ambient, potenciant la biodiversitat mitjançant la recuperació de varietats locals tradicionals en risc d'extinció o oblit.
- Justos: Es vol garantir preus accessibles als consumidors i beneficis justos per als productors, reduint el paper dels intermediaris, i ajudant a que l'economia local sigui sostenible.
Dins de la mateixa jornada de lliurament de les acreditacions Km0-Slow Food a càrrec d'en Fermí Puig, en Ramon Parellada i en Pep Palau, es va instal·lar el Mercat de la Terra, amb més de 40 productors d'arreu de Catalunya. Amb aquests tipus de mercats es vol potenciar la venda directa del productor al consumidor, sense intermediaris.
L'acte va ser organitzat pel Convivium del Vallès que està duent a terme un important treball de recerca de llavors, varietats d'olivera i recuperació de receptes i productes vallesans, fent divulgació i potenciant el seu consum. També hi col·labora amb ells el Banc de llavors del Vallès Oriental.
Es va fer la presentació, el mateix dia, del llibre d'en Pep Salsetes, La Cuina del Vallès, amb la col·laboració d'en Toni Massanes. Un llibre on es recullen tècniques bàsiques de la cuina catalana, receptes i productes de la cuina vallesana i la història de fondes i cases de menjar del Vallès Oriental d' abans de 1950; tot ben remenat i lligat amb un munt d'històries que fan d'aquest llibre molt més que un llibre de cuina, un llibre de les tradicions i la història del Vallès.