Tortell de reis

Ja gairebé hem arribat al dia de reis; i no hi ha dia de reis complet si no tenim un fantàstic tortell de brioix i fruita confitada, farcit de massapà. Avui en dia hi ha moltes versions de tortell, els he vist farcits de nata i de crema, però per mi, el tortell de reis ha de ser de massapà, de res més.

Naturalment, a banda de fer el tortell, us haureu de procurar la fava, la figureta i la corona. Elements que, juntament amb el vers tĂ­pic, fan de menjar el tortell una festa ben completa. Aneu amb comte amb la figura, ha de ser una que aguanti la temperatura del forn!


El dia abans, prepararem el massapà, tot i que el massapà queda millor si ha reposat un parell o tres de dies a la nevera. El sucre es dissol millor i l'ametlla queda més integrada.

Per fer el massapĂ :
  • 125g d'ametlla molta
  • 160g de sucre
  • 10g de clara d'ou pasteuritzada
  • 30g de purĂ© de patata
  • ¼ culleredeta d'aroma de llimona
Posem tots els ingredients dins un bol i anem barrejant, millor amb la ma, fins aconseguir una pasta ben homogènia. L'emboliquem amb fil transparent i la reservem a la nevera fins al moment de fer-la servir. Per fer el tortell necessitarem uns 250 grams d'aquest massapà.

Pel tortell:
  • 350g de farina de força
  • 70g de sucre
  • 60g de mantega
  • 2 ous mitjans (100 grams)
  • 70ml de llet fresca
  • 30ml d'anĂ­s dolç
  • 10g de llet en pols (opcional)
  • 5g de sal
  • ½ pell de llimona ratllada
  • 1 branca de canyella
  • 20g de llevat fresc
Per decorar:
  • Fruita confitada
  • Sucre bolat (Si no en trobeu, sucre blanc)
  • 1 ou batut
  • 1 fava seca, 1 figureta i 1 corona
  • El vers del tortell de reis.
El brioix que faig servir pel tortell és el mateix que el de la coca de fruita, de Sant Joan, però en menor proporció. Així que si ja heu fet coques, ja sabeu preparar el brioix.

Amb prou antelaciĂł, cal escalfar la llet i infusionar-hi la canyella i la ratlladura de llimona. Quan s'hagi refredat, la colarem per preparar el ferment. Reservem la pell de la llimona llimona per afegir-la a la massa i llencem la canyella.

Desfem el llevat dins de la llet i afegir-hi tres o quatre cullerades de la farina que ja haurem pesat, ho barregem bé i ho deixem reposar uns 20 minuts, fins que dobli el volum.

Pastem tots els ingredients fins que quedi una mescla força homogènia, moment en el que hi afegirem el ferment preparat amb el llevat. Ara pastem la massa fins a deixar-la fina i homogènia i la deixarem reposar 20 minuts tapada amb un drap.

Tot seguit estirarem la massa de manera que faci gairebé un metre de llarg per uns dotze centímetres d'amplada. Agafem el massapà, en fem un cilindre i el posem al centre de la massa. No podrem fer un cilindre de massapà d'un metre de llarg, així que feu-lo a trossos més petits que us siguin fàcils de manipular.

Emboliquem el massapà amb la massa de broix, per anar formant un cilindre, ho fem amb compte mentre anem segellant la massa de brioix. No us oblideu de posar la figura i la fava amagades dins del massapà! Quedarà un cilindre de brioix d'un metre de llarg. Amb molt de compte el posem sobre una sabata del forn coberta amb paper vegetal, li donem forma de tortell, i unim els dos extrems pinçant la massa amb els dits. Aplanarem una mica la massa per que no quedi tan cilíndrica i sigui més fàcil decorar amb la fruita.

Ja només queda pintar el tortell amb l'ou batut, decorar-lo amb la fruita i deixar-la fermentar 2-3 hores (fins que quasi tripliqui el volum). Passat aquest temps el tornem a pintar amb ou (evitant pintar la fruita) i el decorem amb el sucre bolat. Si no tenim sucre bolat, podem fer servir sucre blanc.

Enfornem 20 minuts a 180 graus, En sortir del forn el polvoritzem amb anís dolç, això li donarà el toc brillant característic. Retirem el tortell de la safata amb molt de compte que es trenca amb facilitat, i el posem a refredar damunt d'una reixeta.

El presentem en una safata amb la corona al bell mig, acompanyada del tĂ­pic vers del tortell, I ja ho sabeu, qui troba la figura Ă©s el rei i qui troba la fava, paga la feina!