Ja ha arribat el Nadal al Repte de Laura Real! Aquest mes, Yolanda ens ha proposat de fer uns mantecados de conyac, perĂ² ha resultat que amb les quantitats que posava la recepta m'han sortit una mena de muffins. La textura no era exactament la mateixa perĂ² s'assemblava força. AixĂ que he decidit buscar per Internet altres receptes per veure quines quantitats feien servir i he anat a parar a una entrevista que li feien a Daniel JordĂ que comença aclarint la diferència entre els polvorons i els mantecados, que no se vosaltres, perĂ² jo no sabia; la principal diferència Ă©s que els primers porten la farina torrada i els segons, no. Per aquesta raĂ³, els polvorons porten sucre llustre i els mantecados sucre normal, perquè com estan molt poc temps al forn, el sucre normal no tindria temps per cuinar-se. En les dues receptes es fa servir mantega de porc, perĂ² en aquesta recepta he fet servir mantega normal, de llet de vaca.
A l'entrevista, Daniel JordĂ tambĂ© donava la seva recepta per fer a casa aquests dolços nadalencs; jo l'he adaptada a la meva manera rebaixant molt les quantitats ja que a casa no ens agraden gaire els mantecados,- som mĂ©s de torrons, nosaltres-. Per aixĂ² tambĂ© els he fet de xocolata, que sĂ³n els Ăºnics que m'agradaven de petita, i els primers que desapareixien de les caixes d'assortits que comprava ma mare. I per acompanyar la xocolata, que millor que el Cointreau, substituint el conyac de la recepta original de Laura Real.
Ingredients per uns 10 mantecados, encara que aixĂ² dependrĂ de quina mida els volgueu fer:
- 50 grams de mantega fosa
- 50 grams de sucre llustre + una mica més per decorar
- 1/4 culleradeta d'essència de vainilla
- 2 cullerades de Cointreau
- 20 grams de cacao pur en pols Valor
- 25 grams de farina d'ametlla
- 75 grams de farina de rebosteria
Poseu el forn a 180º
Bateu amb la batedora de varetes la mantega fosa i el sucre llustre fins que quedin ben integrats. Afegiu l'essència de vainilla i el Cointreau. DesprĂ©s afegiu la farina d'ametlla i el cacao en pols. Mescleu amb la batedora. Comenceu a afegir poc a poc la farina. Aleshores ja no podreu fer servir la batedora de varetes i haure de barrejar els ingredients amb una espĂ tula o a ma, fins que facin una bola i es desenganxin de les parets del bol. Aleshores continueu treballant la massa amb les mans sobre el marbre fins que s'hagi integrat bĂ© tota la farina. L'aplaneu amb un corrĂ³ fins que tingui el gruix que vosaltres volgueu i la talleu amb un tallapastes o un ganivet. TambĂ© podeu fer un cilindre amb la pasta i tallar-la en rodanxes. El que us vagi millor.
DesprĂ©s poseu les peces sobre paper de forn i les fiqueu al forn. El temps dependrĂ del gruix i la mida dels mantecados. Jo els he fet d'1cm. de gruix i els he tingut uns 8-10 minuts al forn. Estan fets quan la vora estĂ torrada. Aneu amb compte, cada forn Ă©s diferent, i es tracta de que no es facin massa, i que no es cremin de sota. No obstant, tingueu en compte que encara que s'endureixin quan es refredin, al dia segĂ¼ent s'estovaran una mica. Quan s'hagin refredat del tot, podreu posar per sobre sucre llustre, si voleu.
Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants, ja que podeu trobar noves idees per aplicar a les vostres receptes.