Per això, a la tarda m'he posat a redactar la meva recepta per fer quiche, perquè és un plat que m'encanta per la seva senzillesa i la seva versatilitat; i ara que en un plis preparo la massa brisa per la base, en gaudeixo el doble, cuinant-la i menjant-me-la.
Les quantitats que poso són per dues persones, -i us sobrarà - , o bé per quatre persones, si la feu amb acompanyament o com a primer plat.
Naturalment podeu comprar la base de massa brisa precuinada, però us animo a provar de fer-la a casa perquè es fa molt rà pida de fer i no cal amassar gaire, i el gust és molt més bo que la de qualsevol que compreu.
Si us animeu a preparar la massa brisa necessitareu (per un motlle de 24 cm):
- 150 grams de farina fluixa o de rebosteria
- 75 grams de mantega freda
- 1 ou
- un pessic de sal
Poseu en un bol la farina i el pessic de sal, afegiu la mantega freda tallada a daus, i barregeu els ingredients amb les mans fins aconseguir una textura sorrenca. Aleshores afegiu l'ou, i mescleu tot just per aconseguir fer una bola amb tots el ingredients.
Poseu la bola a sobre un film transparent i estireu-la amb un corró, una mica enfarinat. Amb el film transparent podreu tombar i girar la massa per posar-la sobre el motlle sense que es trenqui. Estireu-la bé fins que vegeu que pot cobrir tot el motlle. Poseu sobre la massa estirada el motlle, prèviament greixat, cap per avall, i amb l'ajuda del film transparent doneu-li la volta sobre el motlle. Premeu amb els dits per que quedi ben posada sobre el motlle, i amb un ganivet talleu el que sobri de les vores. Es aconsellable deixar la massa mitja hora al frigorÃfic, si disposeu de temps, per que aixà no s'encongirà quan la feu al forn; però si no teniu temps, no passa res. Poseu-la directament al forn, tapada amb paper de forn, per que no es torri massa, durant 20 minuts. Moltes receptes posen a sobre el paper de forn, llegums secs per que la massa no pugi. Jo només poso el paper de forn ben premut contra la massa i en tinc prou.
Aleshores comenceu a prepara el farcit de la quiche. Podeu aprofitar el que tingueu al frigorÃfic, com pebrots, carbassons, albergÃnies,... acompanyats o no, de pollastre, botifarra, tonyina o salmó, fresc o fumat, etc...Les combinacions són interminables.
Per sobre el farcit, abocarem una mescla de ous, nata lÃquida, sal i pebre, al gust . Ho cobrirem tot amb formatge ratllat, i al forn 20 minuts.
Aquà teniu les que faig més sovint a casa:
Quiche de verdures i tonyina
Ingredients:
- 1 ceba mitjana
- 1 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 2 llaunes petites de tonyina amb oli d'oliva
- 2 ous mitjans
- 200 ml de nata lÃquida
- Herbes de Subirats o la combinació d'herbes que volgueu, com herbes provençals, p.e.
- sal i pebre negre
- Formatge ratllat
A banda, en un bol mesclem els ous i la nata, i afegim una mica de sal i pebre. Vigileu amb la sal, segons els ingredients del farcit i el tipus de formatge ratllat que feu servir, si són més o menys salats.
Passats els 20 minuts, traieu la massa del forn. Espereu una mica a que es refredi, abans de posar-hi a sobre els ingredients. Els repartiu bé sobre la massa, i després aboqueu el lÃquid que ha de cobrir-ho tot. Vigileu que no vesi; si sobra lÃquid, no el poseu. Espolseu per sobre el formatge ratllat, i condimenteu amb herbes, si voleu. Ho poseu al forn a 180º graus, durant 20 minuts més.
Quiche Alsaciana
És una altra recepta que m'agrada molt; la vaig veure al blog de Raquel's Kitchen. Jo la faig de la següent manera:
Ingredients:
- 3 cebes vermelles mitjanes
- 200 grams de cansalada tallada en tires petites
- 2 ous mitjans
- 200 ml de nata lÃquida
- sal i pebre
- formatge ratllat
Quiche de salmó fumat i bròquil
Ingredients:
- 200 grams de salmó fumat
- 1/4 de bròquil aprox. -depèn de si us agrada més o menys-
- 2 ous mitjans
- 200ml de nata lÃquida
- sal i pebre
- formatge ratllat
Com veieu, una recepta molt versà til, saborosa, i fà cil de fer; i si encara la voleu més fà cil, compreu la massa brisa precuinada. Animeu-vos a provar-la si és que encara no l'heu feta mai, i no us empenadireu!