Degut a la seva situació estratègica, ha estat poblada des de la Prehistòria, i ha patit moltes invasions que han deixat petjada fins als nostres dies. Per això podeu gaudir des de les restes de la cultura talaiòtica fins a fortificacions militars, o petits pobles de pescadors.
Naturalment vam fer temps per fer una mica de ruta gastronòmica, i vam visitar un dels llocs on s'elaboren els formatges de Denominació d'origen protegida Maó-Menorca. A la tornada, vaig fer un risotto amb un dels formatges que vam comprar i va sortir tan bo que, aquest cap de setmana, quan en vaig fixar que en venien al supermercat, en vaig comprar un tros per tornar a fer la recepta.
El risotto, juntament amb la quiche, són dos receptes que trobo molt fàcils de fer, i que admeten infinitat de combinacions. A més donen un toc festiu al dinar o al sopar, i acompanyats d'un bon vi, fan del menjar un autèntic plaer.
Vaig penjar fa mesos la recepta de risotto de carxofes, i allà enumerava els punts bàsics a tenir en compte perquè el risotto surti bé: remenar, remenar i remenar constantment durant 20 minuts per que l´arròs deixi anar el midó, mantenir el foc baix, no deixar mai que l'arròs es quedi sense caldo i que el caldo estigui calent per no tallar la cocció.
Pel risotto de formatge de Maó, necessiteu per a dues persones:
- 160 grams d'arròs bomba
- 1 ceba mitjana o dues de ceba tendra
- 1 litre de brou de pollastre, -jo he fet servir aquesta vegada la marca Aneto -
- 40 grams de mantega
- 100 ml de vi blanc
- 100 grams de formatge semi curat Coinga ratllat
- cibulet
- oli d'oliva, sal i pebre blanc
Talleu la ceba i aboqueu-la a la paella amb una mica d'oli i la meitat de la mantega. Quan estigui transparent, afegiu l'arròs i remeneu-los fins que quedi translúcid. Afegiu el vi, i deixeu que evapori una mica. Aleshores afegiu un parell de cullerots de caldo, fins que quedi cobert l'arròs, i comenceu a remenar suaument i sense parar fins que hagin passat uns 20 minuts. El foc baix. El caldo que estigui calent. Jo el mantinc a foc molt suau mentre faig el risotto per que no es refredi. A mí m'agrada tastar el menjar mentre cuino, així que vaig afegint sal i pebre al gust. Vigileu amb la sal si els ingredients que afegiu al risotto són salats.
Passats uns 20 minuts, l'arròs estarà al punt; aleshores afegiu la mantega, remeneu bé i després afegiu el formatge ratllat, fins que quedi ben fos i barrejat amb l'arròs. Emplateu i decoreu amb una mica de cibulet tallat ben fi. Serviu calent.
Bon profit.