Ruta de tapes al mercat del Préssec d'Ordal

Diumenge passat vam poder gaudir de la Ruta de tapes al mercat del Préssec d'Ordal que, per segon any consecutiu, organitza el celler Albet i Noya. La ruta comença amb una visita al celler, pioner en la viticultura ecològica a la península ibèrica, que es troba a la masia Can Vendrell, a les afores de Sant Pau d'Ordal. Va ser aquí, on la família Albet va començar la seva singladura a Subirats com a masovers, després de la crisi de la fil·loxera, replantant els ceps fent servir arrels de ceps americans.

Al voltant dels any 1970, uns empresaris danesos proposen a Josep M. Albet el cultiu de raïm de manera ecològica per vendre'l al mercat danès. A partir d'aquí comença la producció de vins i caves ecològics fins arribar avuí a l'explotació de 80 hectàrees de vinya, en tres parcel·les, a Can Vendrell, a Lavern i a Sant Martí Sarroca. En aquestes vinyes es treballa amb 25 varietats de raïm, 15 per la producció de vi, i la resta per experimentar amb nous tipus de producció biodinàmica i per estudiar també el comportament, a nivell de conreu i vinificació, de varietats de raïm antigues que podrien haver sobreviscut a la crisi de la fil·loxera.

I és que el celler Albet i Noya no nomes respecta el medi ambient amb la producció ecològica dels seus vins i caves, sinó que va més enllà, investigant sistemes de conreu biodinàmics que aprofiten els recursos propis de la terra, com conrear cereals a la vinya, en determinades èpoques de l'any, per millorar la concentració de nitrògens, i fent que les arrels de les vinyes creixin més amunt, millorant així el drenatge del sòl. També fan servir, a banda de les barriques de fusta, barriques de ciment i sorra, més sostenibles que les de fusta, que permeten que alguns vins no agafin gust de fusta durant el seu procés d'envelliment, respectant així les seves varietats organolèptiques.

Finalitzada la visita al celler, ens vam traslladar a la plaça Subirats de Sant Pau d'Ordal, on durant els cap de setmana dels mesos de juny a agost s´instal·la el Mercat del Préssec d'Ordal, on podeu adquirir a més dels saborosos préssecs d'Ordal, melmelades, olis i altres productes de la comarca.


Després vam visitar tres restaurants de Sant Pau d'Ordal on vam degustar unes tapes creades per cadascun dels restaurants maridades amb vins i caves Albet i Noya.

Al Restaurant Cal Pere del Maset, vam tastar un gaspatxo de préssec amb gelatina de viognier maridat amb un Macabeus de l'any 2013. A cal Xim vam gaudir d'una pasta de full amb préssec confitat i foie a la brasa, acompanyat d'un cava Brut Nature. I a Cal Saldoni, vam assaborir un salmó marinat farcit de gambes i préssec acompanyat d'un Fanio de l'any 2012,  uns dels vins criat durant uns mesos en barrica de ciment i sorra.

Tot plegat, una activitat que us recomanem per gaudir de bona companyia, bons vins, bon menjar i un paisatge meravellós.