A més, els podeu improvisar. Normalment a casa en tenim arròs -millor si és bomba o carnaroli-, algun brou vegetal i formatge ratllat, i si feu una ullada al congelador o la nevera, segur que trobeu unes carxofes, uns espàrrecs verds o uns xampinyons. Amb tot això, podem preparar en 30 minuts un fantàstic risotto que acompanyat amb un vi blanc ben fresc i unes postres, fan del dinar del cap de setmana tota una festa culinària!!
Els ingredients són els següents:
- 160 grams d'arròs bomba o carnaroli (per a dues persones)
- 1 ceba mitjana
- 1 litre de caldo vegetal
- 40 grams de mantega
- 50 grams de Parmesa ratllat o Grada Padano ( podeu afegir més quantitat, al vostre gust)
- 1 copa de vi blanc
- 200 grams de carxofes congelades o de temporada trossejades
- oli d'oliva
- sal i pebre
Primer, hem de tallar la ceba en trossos petits i després posar-la en una cassola amb oli i 20 grams de mantega, i coure-la fins que transparenti. Aleshores afegim l’arròs i l'anem remenant suaument per que no s´enganxi, durant 2 o 3 minuts, i fins que veiem que queda translúcid. Afegim el vi i esperem que redueixi una mica. Quan ho hagi fet, afegim a la cassola un parell de cullerots de brou i fins que quedi tot l'arròs cobert pel líquid - recordeu que el brou ha d’estar calent-. Baixem una mica el foc i anem remenant constantment durant uns 20 minuts, fins que l’arròs estigui al punt. Cal que anem afegint el brou a mida que l’arròs el vagi absorbint, vigilant que mai quedi sec. Rectifiquem de sal i pebre.
Jo vaig posar les carxofes, descongelades, després d'abocar el brou. Si preferiu saltejar una mica la verdura, la podem afegir a la ceba. Saltegem uns minuts les carxofes i després li afegim l'arròs.
Si teniu dubtes, tasteu l'arròs per comprovar si està al punt o no, però recordeu que en uns 20 minuts estarà fet. Si us sobra brou, el podeu congelar per elaborar un altre plat. Si veiem que se'ns acaba el brou i encara li falta una mica a l'arròs, podem afegir una mica d'aigua calenta per que s'acabi de fer.
Una vegada fet l’arròs, l’enretirem del foc i li afegim els 20 grams restants de mantega i el formatge ratllat, i ho remenem tot amb compte. Podem decorar el plat amb xips de carxofa o formatge llescat. Servim immediatament.