Per estrenar el nou llibre he elegit aquest pastís de coliflor, aprofitant que el cap de setmana passat vaig comprar-ne al Mercat de Pagès de la Mostra de Sant Vicenç dels Horts. Aquest pastís és una bona manera de menjar la que crec que és una de les verdures menys estimades. I és que el que més m'agrada d'en Yotam Ottolenghi és la manera com tracta les verdures i les hortalisses a la cuina, elaborant receptes visualment molt atractives tant per als que els agrada les verdures com per als que no. I és que, qui voldria menjar una trista coliflor bullida quan pot menjar un tall d'aquest pastís salat?
Ingredients per a 4-6 persones (fent alguna petita modificació de la recepta original):
- 450 grams de coliflor tallada en trossos de 3cm aprox
- 1 ceba mitjana, morada, millor
- 1/2 culleradeta de romaní
- 7 ous mitjans
- 1 cullerada d'alfàbrega seca
- 120 grams de farina de blat
- 1 1/2 culleradeta d'impulsor químic
- 1/2 culleradeta de cúrcuma
- 120 grams de parmesà ratllat
- 1 cullerada de sèsam torrat
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
Encenem el forn a 200º.
Tallem la coliflor i la posem en una cassola amb aigua i una cullerada de sal, i la bullim a foc suau uns 15 minuts o fins que estigui ben tendra. Aleshores l'escorrem i la deixem en el colador fins que l'anem a fer servir.
Tallem unes quantes rodanxes de la ceba per decorar el pastís -si la ceba és morada quedarà més maco el pastís que si la ceba és blanca- i la resta la tallem en trossos ben petits per cuinar-la, a foc suau, en una paella amb oli d'oliva i 1/2 culleradeta de romaní sec. La cuinem fins que estigui ben transparent i tendra.
En un bol posem els ous i els batem. Afegim a continuació en el bol l'alfàbrega seca, la farina i el llevat, prèviament tamisats, la cúrcuma i el formatge parmesà ratllat, un pessic de sal i pebre negre mòlt, remenant cada vegada que incorporem un nou ingredient. Quan tinguem tots els ingredients ben integrats, afegirem la ceba i la coliflor, i tornarem a mesclar abans d'abocar la massa dins d'un motlle de 24 cm, prèviament greixat. Cobrirem la massa amb unes rodanxes de ceba i sèsam torrat, abans de ficar el motlle dintre del forn, un 20 minuts. Passat aquest temps, punxarem la massa amb un escuradents i si surt net, traurem el pastís del forn i deixarem que es refredi una mica abans de desemmotllar-lo. Servim el pastís tebi o a temperatura ambient.