El chutney és una mena de confitura agre-dolça i especiada originària del països del sud asiàtic. Bàsicament és un conjunt de verdures que es couen en vinagre, sucre i espècies. El chutney sempre s'elabora al gust del cuiner, pot ser més o menys especiat i més o menys picant. Els ingredients que no solen faltar a cap recepta són: vinagre, sucre, curri, gingebre, mostassa i pebre de caiena.
Per aquest plat ens hem decidit per elaborar un chutney de tomàquet i ceba amb un punt picant. Per a quatre persones, necessitarem:
- ½ quilo de tomàquets de penjar Conca de la Tordera
- 1 ceba grossa (de 250 grams aproximadament)
- 3 grans d'all
- 200 grams de sucre morè
- 100 ml. de vinagre de garnatxa
- 100 ml. d'aigua
- 8 prunes sense os (opcional)
- 30 grams de pinyons del país
- 2 branques de canyella
- ½ cullerada sopera de mostassa en gra
- 1 cullerada sopera de gingebre molt
- 1½ cullerada sopera de curri
- 1½ culleradeta de postres de sal
- Una punta (mitja culleradeta de cafè) de pebre vermell picant o de pebre de caiena (Si no us agrada gaire el picant, no l'hi poseu)
- Oli d'oliva verge extra Oli de Pau
Escaldarem els tomàquets perquè ens sigui més fàcil de pelar-los. Només ens cal tenir-los un minut en aigua bullint i, en treure'ls, els posarem en aigua freda per aturar-ne la cocció. Un cop pelats, els tallarem a trossos grossos i els reservarem. També picarem els grans d'all i tallarem la ceba a juliana.
En una cassola petita hi posarem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i els alls picats. Ho posem al foc. Quan l'all es comenci a coure, i abans de canviar de color, hi afegirem els grans de mostassa. Tan bon punt l'all comenci a agafar color hi afegim la ceba, que farem coure uns sis o set minuts, fins que comenci a ser transparent.
Ara incorporem el tomàquet, el sucre i les branques de canyella. Fem una remenada i veurem que el sucre es comença a fondre. Tot seguit afegim l'aigua, totes les especies i la sal. Tornem a remenar per que les especies queden ben repartides. Quan veiem que tot just arrenca el bull, afegim el vinagre, les prunes i els pinyons. Ho deixarem coure una hora a foc baix, a comptar des del moment en que torni a arrencar el bull.
Quan estigui cuit, apagarem el foc i reservarem. Cal tenir present que la salsa s'espessirà en refredar-se.
Preparació de la carn:
La llaminera la farem a la sal i la courem al forn. És una preparació senzilla, ràpida i que ens durà molt poca feina. Només ens caldrà:
- 2 llamineres de porc Duroc Plana de Vic (una cada dues persones)
- 2 quilos de sal gruixuda per cuinar
- Pebre negre
Enfornarem la carn 25 minuts, no més de 30, segons ens agradi més o menys feta. Aneu amb compte, que si ens passem de temps la llaminera quedarà eixuta. Val més quedar-se una mica curt de temps que passar-se. Tant bon punt la traguem del forn trencarem la crosta de sal i la retirarem.
Al moment de servir-la tallarem la carn a talls gruixuts, ben bé d'un dit. Recomanem no tallar la carn fins al moment de servir-la, així no perdrà el suc i es mantindrà més melosa.
L'enòleg Xavier Barba ens proposa acompanyar aquesta recepta amb el Sublim Brut Nature rosat de la Vinícola de Sarral.