Una de les millors coses que m'ha reportat el blog és haver conegut persones fantàstiques; molts són bloguers que he conegut a les xarxes socials o en alguna trobada o activitat de les que es realitzen tot sovint en aquest "mundillo"; uns altres són productors. Com a consumidor, poques vegades tenim l'oportunitat de conèixer qui i què hi ha darrera dels productes que mengem, encara que això ha canviat força últimament pel que respecta als petits productors.
Saber com s'elaboren els productes que mengem, ens pot fer entendre el valor real de les coses i fer-nos plantejar qüestions com perquè un producte, que ens pot sembla igual des de fora, té preus tan diferents si l'adquirim en un supermercat o en una gran superfície o directament del productor. Quan visitem als petits productors i ens ensenyen com treballen i en quines condicions i tastem la qualitat dels seus productes és aleshores quan ens plantegem, com pot ser que certs productes siguin tan barats al comprar-los en un supermercat o una gran superfície; ningú no dubta que els distribuïdors no perden diners, aleshores qui perd? el productor, malvenent els seus productes, o el consumidor, comprant productes de poca qualitat, una cosa o altres, o totes dues. Si comprem a petits productors, sabrem què comprem, i si hi ha demanda, els productors podran continuar treballant la terra i elaborant productes de qualitat.
Fa uns dies, i gràcies a la invitació de Gema de Divinos Sabores, vam poder visitar Ca Rosset, una empresa familiar situada a Vilallonga del Camp, on cultiven principalment avellaners, ametllers i oliveres i comercialitzen la seva producció d'avellanes de la varietat negreta, ametlles de la varietat marcona, oli d'oliva arbequina verge extra, melmelada de mandarines clemenul·les i patés d'olives, tot productes de proximitat i de qualitat extraordinària.
De la ma d'en Jaume Gomis, vam aprendre unes quantes curiositats sobre els conreus típics del Camp de Tarragona, mentre passejàvem entre arbres fruiters: sabíeu que si plantem una ametlla ens sortirà, amb sort, un ametller bord?; els ametllers s'han d'empeltar en la soca d'un arbre híbrid per que produeixin ametlles, i a més cal plantar dos varietats diferents en un mateix camp per que els insectes les pol·linitzin entre elles. En canvi els avellaners -que són arbustos, no arbres-, en Ca Rosset de la varietat negreta, no necessiten una altra varietat per pol·linitzar-se; tenen flors masculines i femenines, i es pol·linitzen per l'aire.
Respecte a les oliveres, són els brots d'un any els que donaran olives l'any següent. Les olives no es poden agafar del terra perquè afectarien el gust de l'oli; s'han de fer caure de l'arbre directament sobre una xarxa anomenada borrassa, amb mitjans manuals o mecànics, i s'han de portar a extreure l'oli en un plaç màxim de 24 hores des de que s'han collit de l'arbre. A Ca Rosset conreen la varietat arbequina, i comercialitzen oli d'oliva verge extra de primer raig, perquè no està filtrat, és el suc de les olives que directament s'envasa pel seu consum.
Després de la passejada, vam fer un tast d'avellanes i d'olis. Sabeu que per fer el tast d'avellanes cal escalfar-les primer entre les mans, perquè despleguin tots les seves aromes? I respecte a l'oli, intentem consumir oli d'oliva verge extra, ja que els altres olis porten altres components químics per fer-los comestibles.
Per recuperar forces després del passeig i d'intentar collir olives davant la pacient supervisió d'en Jaume i la seva filla, Ester, vam menjar la clotxa, un esmorzar típic dels pagesos de Tarragona, un pa amb oli, alls confitats, tomàquet triturat i arengades, un esmorzar potent per recuperar forces després d'una dura jornada de treball al camp.
Per últim, vam fer un tast dels plats que vam elaborar cadascun de nosaltres amb avellanes de Ca Rosset. Un recull de receptes delicioses!; i és que cuinar amb productes de tanta qualitat fan que les receptes sempre surtin bé! Aqui teniu l'enllaç amb les receptes que vam cuinar per aquell dia:
Flavorcook, Olimpo de Sabores, Chup,chup, chup, A la carte menús, Divinos Sabores, Cocinera caprichosa, Foodie Amateur i Retalls de Cuina.
Vull agrair novament a l'Ester i als seus pares que ens rebessin tan cordialment a casa seva, i a la Gema per haver pensat en nosaltres hi haver- nos convidat a passat un dia fantàstic a Ca Rosset! I ara que arriben les festes de Nadal, un bon regal pot ser una cistella de productes de Ca Rosset, productes de qualitat i de proximitat. Feu una ullada a la seva pàgina web, i en trobarem unes quantes idees per regalar! Amb aquests regals, segur que encertareu!