De receptes de pastís de formatge n'hi ha per tots els gustos i per tots els ingredients: amb iogurt, amb llet, amb formatge fresc tipus Philadelphia, amb ricotta, amb mascarpone, inclús amb formatge de cabra; la recepta original pórta ricotta, mozarella i parmesà, encara que jo he substituït la ricotta per mató de Cadí i no he posat parmesà perquè he pensat que tindria un gust massa fort a formatge i a mi m'agraden els pastissos de gust suau i dolç. També trobareu receptes de pastís que es fan amb una massa a la base, com la del repte d'avui que pórta una base de massa quebrada, i d'altres que no en porten. Jo és la primera vegada que la faig d'aquesta manera i m'ha agradat molt, perquè la massa de la base li dóna textura i sabor. Aquí podreu veure la recepta original; jo li he fet uns petits canvis, i m'ha sortit un pastís de formatge deliciós, cremós i de gust suau, que repetiré segur.
Ingredients per la base:
- 200 grams de farina fluixa
- 100 grams de sucre
- 2 ous
- 110 grams de mantega freda
- 380 grams de mató Cadí o formatge ricotta
- 1 mozarella
- 2 ous
- 100 grams de sucre
- 50 grams de panses
- un parell de cullerades de vi moscatell
Encenem el forn a 180º dalt i baix
En un bol posem les panses amb el vi. En un altre bol barregem el mató, la mozarella, els dos ous i el sucre amb una batedora de varetes o amb una batedora normal, just per que es mesclin bé tots els ingredients.
Quan el forn estigui a punt, traiem del frigorífic el motlle, repartim per sobre les panses ben escorregudes, i aboquem la crema per sobre. El fiquem al forn durant 45 minuts. Abans de treure'l, punxem-lo amb un escuradents, i si surt net, el pastís està fet. Deixeu-lo refredar abans de guardar-lo al frigorífic. I enrecordeu-vos del treure'l del frigorífic una estona abans de servir-lo.