Aquest dissabte hem visitat les vinyes de Can Calopa, dintre de les activitats organitzades a les VI Jornades de la Vinya i el Vi del Parc de Collserola. Aquesta finca està situada dintre del terme de la ciutat de Barcelona, al districte de Sarrià -Sant Gervasi, a l'alçada del km 4,8 de la carretera BV-1468 de Molins de Rei a Vallvidriera. Són uns terrenys de l'Ajuntament de Barcelona, cedits a la Cooperativa L'Olivera per l'explotació de les seves vinyes per l'elaboració del vi de la ciutat de Barcelona: el Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola.
La idea va néixer a l'època de l'alcalde Clos, quan ell viatjava a altres ciutats i li oferien el vi de la ciutat però Barcelona no en tenia de vi propi. Coneixia la tasca duta a terme per la Cooperativa L'Olivera per la integració social i laboral de persones amb discapacitats, que elaborava vins i olis a Vallbona de la Monges, i els va oferir l'explotació de les vinyes de Can Calopa, unes 3 hectà rees a la ciutat de Barcelona, dintre del parc de Collserola. La Cooperativa L'Olivera va acceptar amb la condició de reproduir a Barcelona el mateix projecte social que s'estava duent a terme a Vallbona de les Monges, una explotació amb una llar-residència i un Centre Especial de Treball (CET) per a persones amb discapacitat intel·lectual i/o risc d'exclusió social. Actualment a Can Calopa viuen i treballen 12 nois esperant que més endavant les circumstà ncies econòmiques millorin i puguin traslladar-se a viure a la ciutat.
La Cooperativa L'Olivera va néixer fa 40 anys a Vallbona de les Monges (L'Urgell); actualment, a banda de l'explotació de Vallbona de les Monges i de Can Calopa, també treballen les vinyes del parc de Can Gambús a Sabadell (Vallès Occidental) i elaboren els vins de la ciutat de Sabadell, un de blanc i un de negre; també elaboren els vins de Can Coll (Cerdanyola del Vallès), en aquest cas amb el raïm cultivat a les vinyes de Can Coll; en tots els casos, tots els processos es fan manualment. També estan iniciant un nou projecte a Castellar del Vallès i assessoren viticultors de Sant Fe del Montseny. Com els ajuts de les administracions s'han reduït molt aquests anys, han augmentat la producció de vi i les tasques d'assessorament per tal de crear nous llocs de treball, ja que la situació del mercat laboral actual tampoc crea oportunitats per a persones amb capacitats especials.
El conreu de la vinya no és estrany a Collserola; abans de la fil·loxera a tot arreu es conreava – a Can Calopa hi podeu veure una premsa de vi del segle XVI-; però quan va arribar la fil·loxera es van arrencar les vinyes, i en el cas de Barcelona, ja no es van tornar a plantar fins l' any 2001, encara que no va ser fins a un any després de la plena cessió de l'explotació a la Cooperativa L'Olivera, l'any 2010, que es va tornar a fer vi a Barcelona.
A les vinyes de Can Calopa només s'elaboren vins negres, els dos vins de Barcelona, el Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola (D.O.Catalunya), tots dos amb syrah i garnatxa, que es vinifiquen per separat, per controlar millor la seva qualitat, abans de fer el cupatge. En aquestes 3 hectà rees també es conreen altres tipus de raïm: agiorgitiko, aglianico i sangiovese, varietats exòtiques importades de França, Ità lia i Grècia, amb una adaptació i producció dispars.
Us recomanem aquesta visita, ja que és molt interessant descobrir aquestes vinyes situades a la ciutat de Barcelona, on s'elabora el vi de la ciutat, i el projecte social que hi ha darrera; i encara que no podreu comprar el vi de la ciutat, ja que el vi elaborat en aquesta finca només és per us del consistori, sà podreu adquirir els vins i olis que s'elaboren a Vallbona de les Monges, i contribuir aixà a que cooperatives d'integració social com la Cooperativa L'Olivera continuïn endavant amb la seva important tasca social.