La Cerdanya Tour 2015

Diuen que una imatge val més que mil paraules, i per aquesta raó, he volgut començar aquesta publicació amb una de les fotos que vaig fer del paisatge del que vam gaudir en La Cerdanya Tour 2015, quan vam visitar Ecopyrene, a Montellà del Cadí. Aixecar-te cada matí i poder gaudir d'aquestes vistes...!

La Montse, de La Cuina de la Mussola, va organitzar una trobada per a una colla d'amics, tots bloguers gastronòmics, per ensenyar-nos un tros de la seva terra, el Baridà, -una subcomarca de l'alta vall del Segre situada entre les comarques de La Cerdanya i l'Alt Urgell-, i de la seva gastronomia.

A partir d'aquesta trobada, Martinet de la Cerdanya es convertirà en parada obligatòria cada vegada que anem a la Cerdanya, per la seva gent, el seu paisatge i els seus productes de qualitat. No us podeu perdre el pa de nous del Forn d'en Jordi; no necessita d'acompanyament, et menges les llesques sense tenir temps a posar-hi res a sobre, i això que un bon tall de formatge de Moli de Ger seria un acompanyament espectacular!

El Molí de Ger és una casa de pagès on antigament molien la farina fent anar la pedra amb la força de l'aigua del riu Segre, fins que van aparèixer les xarxes elèctriques i van fer desaparèixer la major part de molins d'aigua. Aleshores potenciaren la seva activitat agrícola i sobretot ramadera, fins als nostres dies, en que l'empresa familiar s'ha centrat en la producció de llet bovina de raça frisona per l'elaboració d'uns formatges amb un sabor especial i diferenciat, degut a que les vaques pasturen als prats naturals del costat del riu Segre, i que no empren cap additiu, ni conservant ni colorant en la producció dels seus formatges, totalment artesans.



També podeu assaborir el pa amb embotits típics de la Cerdanya, elaborats artesanalment pel Francesc, de la Cansaladeria Turet. Per beure, podeu acompanyar aquestes delicatessen amb una cervesa de blat d'alta muntanya, una Baridana, una cervesa artesana amb un ingredient que us sorprendrà: avet. Sí, sí, avet!, perquè un dels ingredients d'aquesta cervesa és un xarop de pinya d'avet que elabora Michel, de Lagrimus Baridà, a partir d'una recepta històrica, macerant les pinyes dels avets de la zona en sucre, i amb el qual elabora diferents productes, tots ells ecològics, com la crema d'avet balsàmica o el licor d'avet. Una manera d'endur-nos les aromes dels boscos de la Cerdanya a casa, i portar-los fins a la nostra taula.


I abans de marxar de Martinet no us oblideu de passar per la Pastisseria Vilarrubla per proveir-vos de pastes seques per acompanyar el cafè o per un bon berenar, això si, no les enceteu al cotxe perquè no arribaran a casa!

Vam visitar també la Granja ecològica de Cal Calsot a Montellà de Cadí, on es troba Ecopyrene, una explotació ramadera familiar que cria vaques brunes que pasturen en prats naturals i a l'estiu en les pastures d'alta muntanya del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Tenen obrador propi per comercialitzar la carn al detall, també per a particulars. Ofereixen visites guiades on podeu visitar la granja per veure com viuen els animals. Carn amb certificació ecològica de la Generalitat de Catalunya.

Naturalment, no podem parlar de gastronomia i del Pirineu Català, sense parlar de la Cooperativa Cadí. Sabíeu que la mantega Cadí té Denominació d'Origen Protegida? Doncs aquest any, Cadí compleix 100 anys, i ho celebra amb un concurs de receptes. Animeu-vos a participar!

Clar que no va ser tot gastronomia en la nostra visita al Baridà; vam visitar el Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà, per conèixer una part desconeguda de la història del segle XX: la construcció als anys quaranta d'una línia de defensa, anomenada la línia Pirineus.

Un dinar degustació a la Fonda Domingo de Lles de Cerdanya va posar el punt i final a un dia molt especial, ple de retrobades amb vells amics i coneixença de nous, i tot plegat gràcies a la Montse que ens va organitzar un dia esplèndid, i a en Carles de Cuina Pirinenca de Cerdanya, que va ser un cicerone d'excepció! Moltes gràcies per acollir-nos a casa vostre!